Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Marian K. nebude odpovedať na otázky splnomocnencov

Daniel Lipšic, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Obhajca obžalovaného Marek Para v súvislosti so spochybňovaním Andruskóa doplnil na záver stredajšieho pojednávania do dokazovania vyšetrovací pokus.

Pezinok 17. júna (TASR) – Obžalovaný Marian K. nebude na pokračovaní svojho výsluchu na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka odpovedať na otázky splnomocnencov poškodených Romana Kvasnicu a Daniela Lipšica. Počas svojej výpovede spochybňoval najmä svedectvá Zoltána Andruskóa, Miroslava M. a Petra Tótha. Súd je prerušený do piatka (19. 6.), keď mu budú môcť klásť otázky prokurátor a senát.

Ja som Mariana K. vypočúval na súde dvakrát. Ako svedka v kauze Glance House a ako obžalovaného v kauze antedatovaných zmeniek, takže asi vie, čo robí,“ reagoval Lipšic. Výpoveď Mariana K. hodnotí skôr ako záverečnú reč než výpoveď, vzhľadom na to, že sa vyjadroval k jednotlivým dôkazom. V súvislosti s tvrdením, že Kuciak článkami o kauze Donovaly neohrozoval Mariana K., pripomenul, že je v nej stále obvinený. „To nie je slabá kauza, ale silná, ku ktorej stíhaniu prispel svojimi článkami aj Ján Kuciak. Bol to prvý prípad, pre ktorý bolo vznesené obvinenie Marianovi K.,“ zhrnul Lipšic.

Obhajca obžalovaného Marek Para v súvislosti so spochybňovaním Andruskóa doplnil na záver stredajšieho pojednávania do dokazovania vyšetrovací pokus. Zaobstaral si rovnaký telefón, aký používal v čase vraždy Andruskó a dal do neho fotky zo sledovania Kuciaka, ako aj správy. Na displeji malého tlačidlového telefónu chcel ilustrovať, ako sú z neho informácie nečitateľné a tváre nerozpoznateľné. Lipšic tejto argumentácii nerozumel. Poukázal na to, že obžalovaná Alena Zs. mala ukazovať Andruskóovi fotky na laptope. „On povedal, že mu to bolo ukázané na laptope a že si urobil fotografie, ktoré potom ukazoval ďalej vykonávateľom,“ kontroval Para.

Obhajca obžalovaného tiež uviedol, že mu bolo znemožnené odstraňovať mnohé rozpory z Andruskóovej výpovede, keďže bol vylúčený na samostatné konanie. Podľa Paru to vyšetrovateľ urobil účelovo.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.