Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces s Marianom K. prerušili do stredy

Na snímke Marian K. prichádza do súdnej siene Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde sa začalo hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov v utorok 10. augusta 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Marian K. podľa vlastných slov vedel, že Tóth bol od roku 1998 príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) a do kauzy sporov týkajúcich sa vlastníckych práv TV Markíza ho nasadili ako agenta

Bratislava 10. augusta (TASR) - Pred Okresným súdom (OS) Bratislava I sa začalo hlavné pojednávanie s Marianom K. Podnikateľ Marian K. a jeho obhajcovia odmietli uzavrieť pred Okresným súdom (OS) Bratislava I s prokurátorom Krajskej prokuratúry v Trenčíne dohodu o vine a treste v kauze motákov.

"Som nevinný," vyhlásil Marian K., ktorý zároveň odmietol urobiť vyhlásenie o vine. Následne prokurátor prečítal obžalobu. Marian K. sa mal dopustiť zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka posielal motáky exsiskárovi Petrovi Tóthovi v roku 2018 z Ústavu na výkon väzby v Bratislave. Motáky boli určené obhajcovi Marekovi Parovi a ďalšej osobe. "Súčasná obžaloba prednesená prokurátorom nereflektuje na zmenu právnej kvalifikácie OS Bratislava I,“ zdôraznil obhajca Michal Mandzák.

Na snímke Michal Mandzák, právny zástupca Mariana K. prichádza do súdnej siene Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde sa začalo hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov v utorok 10. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Proces je naplánovaný aj na stredu (11. 8.), pričom súd tieto termíny vytýčil na svojom verejnom zasadnutí 23. júna, keď predbežne prerokoval obžalobu.

OS Bratislava I vtedy rozhodol, že sa bude obžaloba posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. V utorok ako prvý začal vypovedať Tóth, popoludní by mal vypovedať Šabík a Para.

Marian K. mal posielať z väzby motáky cez Tótha. Exsiskár to uviedol vlani na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť Marian K. ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Na proces v utorok eskortovali príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Mariana K. Prítomní sú aj jeho obhajcovia Michal Mandzák, Martin Pohovej. Ako svedok sa zatiaľ dostavil bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth. Prítomný je aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

OS Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

Na augustovom pojednávaní by mali postupne vypovedať Tóth, v utorok popoludní advokát Andrej Šabík, obhajca Marek Para, znalci a iní. Obhajoba ešte zváži, či bude trvať na svedkoch ako nitriansky podnikateľ Norbert B. či expremiér Robert Fico.

Marian K. je od začiatku tohto roka právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom. V kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ho ŠTS v Pezinku spoločne s Alenou Zs. pôvodne oslobodil v septembri 2020 spod obžaloby. Verdikt nebol právoplatný, vo veci rozhodoval 15. júna Najvyšší súd (NS) SR. Ten rozhodol, že vecou sa bude opätovne zaoberať ŠTS v Pezinku.

Koncom júna ho ako ďalšiu osobu obvinili v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

Tóth: Motákov, ktoré som dostával od Mariana K. z väzby, bolo veľa


Bývalý námestník kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth priznal, že dostával cez advokáta Andreja Šabíka motáky od podnikateľa Mariana K. Tóth v utorok vypovedal pred Okresným súdom (OS) Bratislava I, ktorý prejednáva kauzu motákov, v ktorej je obžalovaný Marian K.

Prvý moták dostal z väzby od podnikateľa v roku 2018. Išlo o papierik s inštrukciami, aby išiel za jeho bývalou manželkou. "Mal som si vyžiadať jeho telefón. Dostal som šesťmiestny kód. Mal som vyberať telefónne čísla na osoby, ktoré som mal kontaktovať,“ povedal Tóth.

Motákov bolo podľa jeho slov veľmi veľa, Tóth ich odovzdal orgánom činným v trestnom konaní. "Niekoľko razy ma Marian K. cez motáky požiadal, aby som sa stretol s advokátom Marekom Parom,“ uviedol Tóth. Para mal údajne zabezpečiť, aby prostredníctvom európskych justičných orgánov prerušili konanie voči Marianovi K. na Špecializovanom trestnom súde v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Na snímke svedok Peter Tóth prichádza do súdnej siene Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde sa začalo hlavné pojednávanie s Marianom K. v kauze takzvaných motákov v utorok 10. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Motáky začal Tóth okrem tých, ktoré zničil, odovzdávať potom, ako sa objavili informácie o možnom zapojení Mariana K. a Aleny Zs. v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth vypovedal, že Mariana K. spoznal ako novinár denníka Sme v roku 1995, keď sa venoval témam zavlečeniu Michala Kováča mladšieho do cudziny a prvej kauze podvodu na Technopol. Neskoršie sa zblížili počas sporu o vlastnícke práva TV Markíza. "Vzťah sa spočiatku vyvíjal po priateľskej línii," skonštatoval exsiskár.

Stretnutia sa mali zintenzívniť od roku 2016. Marian K. vtedy uvažoval o založení politickej strany a chcel si pripraviť mediálnu platformu a získať si dôveru na verejnosti. Tóth podrobne vypovedal o sporoch o vlastnícke práva TV Markíza a tom, ako Marian K. chcel v budúcnosti profitovať na delení práv a existencii zmeniek, za ktoré bol odsúdený.

O existencii motákov som informoval na jeseň 2018 Branislava Zuriana, uviedol Tóth


Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth o existencii motákov, ktoré posielal z väzby obžalovaný podnikateľ Marian K., informoval na jeseň 2018 exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Tóth o tom vypovedal na Okresnom súde (OS) Bratislava I, ktorý od utorka pojednáva kauzu motákov.

Motáky podľa jeho slov Zurian zhodnotil ako závažné. Tóth ich po výsluchoch odovzdal spolu s telefónmi Mariana K. orgánom činným v trestnom konaní.

Tóth po svojej takmer dvojhodinovej výpovedi najskôr odmietol napriek hrozbe pokuty odpovedať na otázky obhajoby. Napokon na niektoré odpovedal čiastočne. Podľa jeho slov s Marianom K. z väzby dosť často telefonoval. Motáky mu mal posielať cez advokáta Andreja Šabíka.

Boli v nich inštrukcie, ako má konať v prospech Mariana K., ktorý bol vtedy obvinený v kauze falšovania televíznych zmeniek. Marian K. mal ideu, aby v jeho prospech vypovedal exriaditeľ SIS Vladimír Mitro.

Po Tóthovi by mal v utorok vypovedať aj podnikateľ Jozef Dučák. Proces je naplánovaný aj na stredu (11. 8.). OS Bratislava I obžalobu posudzuje ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

Svedok Peter Tóth o motákoch klame, tvrdí Marian K.


Svedok v kauze motákov - bývalý siskár Peter Tóth klame, že dostával od advokáta Andreja Šabíka motáky. Uviedol to obžalovaný Marian K. po Tóthovej výpovedi pred Okresným súdom (OS) Bratislava I.

"Z výpovede Šabíka vyplýva, že v čase, keď mal odovzdávať časť motákov Tóthovi, bol na dovolenke. To isté platí aj o telefónoch. Svedok nehovorí pravdu a klame," povedal.

Na snímke Marian K. prichádza do súdnej siene Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde sa začalo hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov v utorok 10. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Marian K. podľa vlastných slov vedel, že Tóth bol od roku 1998 príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) a do kauzy sporov týkajúcich sa vlastníckych práv TV Markíza ho nasadili ako agenta. "Napísal viacero záznamov,“ zdôraznil Marian K. Tóth sa mu mal ponúknuť, že v kauze zmeniek bude vypovedať v jeho prospech, Marian K. to odmietol. O existencii zmeniek Tóth údajne vedel od roku 2000.

Marian K. priznal, že chcel od Tótha, aby kontaktoval svojho priateľa – exriaditeľa SIS Vladimíra Mitra. Chcel od neho vedieť, akým spôsobom by mohol získať zo zdrojov SIS uzavretie kauzy Gamatex týkajúce sa Markízy. "Mitro mi povedal, že si to nevie predstaviť,“ uviedol obžalovaný.

Dučák: Neviem nič o motákoch, na ničom takom som sa nezúčastnil

Podnikateľ Jozef Dučák, ktorý bol priateľom obžalovaného Mariana K., nevie nič o motákoch, ktorými sa mal Marian K. snažiť ovplyvniť stíhanie v prípade televíznych zmeniek. Dučák to uviedol v utorok pred Okresným súdom (OS) Bratislava I.

Priznal, že pozná Mariana K. už približne 30 rokov. "Neviem nič o motákoch, na ničom takom som sa nezúčastnil. Považujem Mariana K. za priateľa, stretávali sme sa raz za dva týždne na káve. Obhajcu Andreja Šabíka poznám a pracuje pre mňa. S Petrom Tóthom ma zoznámil Marian K. a ja som ho akceptoval," povedal na margo aktérov a celej kauzy svedok.

Na archívnej snímke svedok Jozef Dučák.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Dučák podľa vlastných slov ani nebol svedkom, že by Šabík za jeho prítomnosti odovzdával Tóthovi nejaké písomné pokyny.

Dučák v utorok vypovedal v poradí ako druhý svedok počas prvého hlavného pojednávania s Marianom K. Okrem nich na utorok boli predvolaní ako svedkovia obhajcovia Šabík a Marek Para.

Svedok Dučák v minulosti vypovedal počas procesoch s Marianom K. a exriaditeľom TV Markíza Pavlom R. a najnovšie aj Štefanom Á. v kauzách televíznych zmeniek TV Markíza.

Počas výpovede obhajcu Mareka Paru v kauze motákov vylúčili verejnosť

Predseda senátu Okresného súdu (OS) Bratislava I vylúčil verejnosť počas výpovede obhajcu Mareka Paru na pojednávaní s obžalovaným podnikateľom Marianom K. v kauze motákov.

Para bol predvolaný ako svedok a na úvod uviedol, že jeho klient v iných prípadoch - Marian K. ho zbavil mlčanlivosti. Je ochotný vypovedať, ale keďže v kauze zmeniek TV Markíza, kde Mariana K. zastupuje, prebiehajú podané mimoriadne opravné prostriedky, požiadal o vylúčenie verejnosti.

Na archívnej snímke Marek Para.
Foto: TASR/AP


Pred ním vypovedal podnikateľ Jozef Dučák a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth. Predvolaný bol aj obhajca Andrej Šabík, ktorý mal Tóthovi odovzdávať motáky, ktoré dostával od Mariana K. počas jeho pobytu v bratislavskej väznici. Šabík sa na utorkové pojednávanie ospravedlnil s tým, že aktuálne je na dovolenke v zahraničí.

Proces s Marianom K. prerušili do stredy


Predseda senátu Okresného súdu (OS) Bratislava I prerušil hlavné pojednávanie s obžalovaným podnikateľom Marianom K. v kauze motákov do stredy (11. 8.). Na programe je oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom.

Po opustení súdnej miestnosti sa Para odmietol médiám vyjadriť s tým, že je viazaný mlčanlivosťou ako advokát. Vypovedať môže len na súde a pred orgánmi činnými v trestnom konaní.