Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mariana K. vypočujú v prípade prípravy likvidácie P. Šufliarskeho

Na snímke 1. námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky Peter Šufliarsky počas tlačovej konferencie 16. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Marian K. sa v súčasnosti nachádza v sprísnenej kolúznej väzbe v Banskej Bystrici.

Bratislava 16. januára (TASR) - Podnikateľa Mariana K., ktorý je v súčasnosti v sprísnenej kolúznej väzbe v tzv. kauze televíznych zmeniek, vypočujú v prípade prípravy fyzickej likvidácie prvého námestníka generálneho prokurátora SR pre trestný úsek Petra Šufliarskeho.

"S touto osobou som nemal nikdy blízky vzťah, rodinný, priateľský, nepriateľský, majetkový a finančný," povedal na stredajšom brífingu Šufliarsky. Mariana K. a ďalšie osoby vypočujú na návrh Šufliarskeho. Nevie, kto by ho chcel zlikvidovať, približne pol roka nad tým rozmýšľa. Či bude vypočutá aj Alena Zs., obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Šufliarsky nechcel špecifikovať. Neodpovedal ani na to, či osoby navrhnuté na vypočutie sú momentálne vo väzbe.

Šufliarsky v tejto súvislosti už dva razy kontaktoval vyšetrovateľa. Raz nahliadol do spisu a oboznámil sa s ním. "Zistil som informácie, na základe ktorých som včera podal písomný návrh na vykonanie výsluchov viacerých osôb, ktoré môžu objasniť modus operandi a spôsob môjho plánovaného usmrtenia," pokračoval Šufliarsky. "Nikdy som nekonal v prospech tejto osoby v žiadnej trestnej veci," zdôraznil prvý námestník generálneho prokurátora. Všetky trestné veci, vrátane vecí novinárov Adama V., Moniky T. a nebohého novinára Jána Kuciaka boli "vybavené v neprospech tejto osoby". Podľa Šufliarskeho práve výsledky jeho práce, ktoré smerovali k väzobnému stíhaniu Mariana K., mohli byť motívom na jeho odstránenie.

Šufliarsky sa stretol s Marianom K. na prokuratúre maximálne dvakrát, vždy v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, bez toho, aby predtým vedel, kto bude na stretnutí prítomný. "V trestnom konaní vidím svet čierno-bielo. Buď je niekto trestne stíhaný, alebo nie," zdôraznil prvý námestník.

Čo sa týka možného motívu objednávky fyzickej likvidácie, Šufliarsky uviedol: "Zaoberám sa tým od momentu, ako som sa o tom dozvedel od novinárov. Tí, ktorí ma mali informovať ma neinformovali, informovali ste vy. Mám dva scenáre, jeden horší ako druhý," povedal. Marian K. nie je vylúčený z okruhu osôb, ktoré môžu byť za objednávkou likvidácie. Šufliarsky a jeho rodina je naďalej pod policajnou ochranou.

Podozrenia z možnej likvidácie Šufliarskeho sú z letných mesiacov minulého roka. Marian K. sa chcel ešte pred jeho obvinením so Šufliarskym skontaktovať. Šufliarsky tvrdí, že nevie, prečo sa s ním Marian K. chcel v minulosti stretnúť. Marian K. ho telefonicky oslovil, že "veci nie sú na telefón". Šufliarsky sa s ním nestretol, išlo o stručnú telefonickú komunikáciu. "Také veci ja nerobím," zdôraznil na brífingu.

Šufliarsky okrem iného ocenil ústretovosť Policajného zboru, že robí bezpečnostné opatrenia. Spôsob aj formy, ako to robí, nemôže povedať, niektoré ani sám nepozná. "Plus som rád, že súčinnosť pri tom poskytuje aj ďalší činný orgán, ktorý nemôžem špecifikovať," povedal. Šufliarsky uviedol, že sa cíti ohrozený. Spomenul aj udalosť z minulosti, kedy sa strieľalo na jeho auto.

Obhajca Mariana K. Martin Pohovej sa k vyššie uvedeným informáciám v stredu pre TASR odmietol vyjadriť s tým, že nepozná obsah a záznam brífingu Šufliarskeho. Okrem toho podnikateľa Mariana K. zastupuje v inej trestnej veci (kauza televíznych zmeniek, pozn. TASR).

Marian K. sa v súčasnosti nachádza v sprísnenej kolúznej väzbe v Banskej Bystrici. Dva razy Špecializovaný trestný súd koncom minulého roka a aj odvolací Najvyšší súd SR zamietol jeho žiadosť o prepustenie na slobodu.