Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Marianom K. v kauze Gatex sa bude zaoberať Okresný súd Bratislava I

Na archívnej snímke Marian K. Foto: TASR - Michal Svítok

Marian K. mal svojím konaním spoločnosti spôsobiť škodu vyššiu ako pol milióna eur.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Obžalobou podnikateľa Mariana K. v kauze spoločnosti Gatex pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku sa bude zaoberať Okresný súd Bratislava I. Pre TASR to v utorok uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

"Predmetná obžaloba bola na Okresný súd Bratislava I doručená 23. augusta. Súd po doručení obžaloby protistrane sa teraz bude podrobne oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom a obsahom obžaloby. Až po dôkladnom naštudovaní veci bude môcť súd zvoliť ďalší procesný postup v zmysle ustanovení Trestného poriadku," pripomenul ďalej hovorca.

Marian K. mal svojím konaním spoločnosti spôsobiť škodu vyššiu ako pol milióna eur. Pre TASR to potvrdil v pondelok (7. 10.) prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava Matej Izakovič. V kauze pochádzajúcej z roku 2006 mal Marian K. podľa prokuratúry spôsobiť spoločnosti Gatex škodu vo výške približne 531.000 eur, čím sa mal dopustiť obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Hrozí mu trest odňatia slobody od desať do 15 rokov.

O prípade informovala minulý rok organizácia Zastavme korupciu. V novembri roku 2006 si mal Marian K. zobrať úver 25 miliónov slovenských korún (dnes približne 829.000 eur) na kúpu nehnuteľnosti v Kučišdorfskej doline pri Pezinku. Zo sumy mal previesť vtedajších 16 miliónov korún (dnes približne 531.000 eur) na účet predávajúceho Adolfa Gyuríka. Ten však ešte nemal vypracovanú kúpnu zmluvu. Marian K. reagoval s tým, že mu má teda sumu poslať späť a znova sa celý proces zrealizuje po podpise. Peniaze poslal Gyurík späť v dvoch častiach, no už na osobný účet Mariana K.

Nasledujúci deň si mal obžalovaný vybrať z firemného účtu ďalších 4,5 milióna korún (približne 150.000 eur), čo odôvodnil ako jeho províziu za sprostredkovanie pôvodného úveru. Deň potom už za firmu Gatex zodpovedala nová majiteľka. Tá sa o celej sieti transakcií podľa neziskovej organizácie dozvedela, až keď uzatvorila spomínanú kúpnu zmluvu a peniaze nedostal ani predávajúci a neboli ani na firemnom účte.

Marian K. je obžalovaný aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Je taktiež obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, nedovoleného ozbrojovania a aj v kauze "motákov". Prípad nebezpečného prenasledovania - sledovania novinárov ešte nie je ukončený.