Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Asociácia nemocníc upozorňuje na nedofinancovanie verejného poistenia

Na snímke prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Foto: TASR - Dano Veselský

Poukázal aj na príklad Českej republiky, ktorá podľa neho navýšila po príchode koronakrízy rozpočet zdravotníctva takmer o 73 miliónov eur.

Martin 13. mája (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) upozorňuje na potrebu urgentného dofinancovania verejného zdravotného poistenia. V prípade nedofinancovania hrozí, že nemocnice združené v ANS nebudú mať po 15. júni 2020 prostriedky na vyplatenie miezd svojich zamestnancov a nebudú schopné zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v plnej miere. Prezident ANS Marián Petko o tom informoval v stredu na tlačovej konferencii v Martine.

Zdôraznil, že ANS nepokladá za šťastné, aby dôsledky pandémie niesli zdravotníci, ktorí stoja v prvej línii boja s novým koronavírusom. "Na udržanie stavu zdravotníctva, aký bol pred koronakrízou, je potrebných 600 miliónov eur v tomto roku. A musíme si uvedomiť, že štátne nemocnice mali dlh 500 miliónov eur pred koronakrízou. Myslíme si, že na konci roka to bude podstatne vyššie číslo. A preto hovoríme, že do konca roka bude treba systém dofinancovať zhruba na úrovni jednej miliardy eur, aby mohol byť funkčný," povedal Petko.

"Požiadali sme o stretnutie ministra zdravotníctva, aby vstúpil do tohto problému a začal ho riešiť. Takisto opakovane žiadame zvolanie odvetvovej tripartity, ktorá rieši takéto problémy na úrovni ministerstva. Lebo samotné nemocnice nemajú žiadnu šancu toto zvládnuť bez dofinancovania systému už v krátkom čase. Nie v decembri, ale už v máji, júni 2020," doplnil prezident ANS.

Poukázal aj na príklad Českej republiky, ktorá podľa neho navýšila po príchode koronakrízy rozpočet zdravotníctva takmer o 73 miliónov eur. "Aby zvládli situáciu, udržali personál. Oni už počas koronakrízy okamžite upravovali rozpočet, aby mali nemocnice peniaze. My sme v polovici mája a stále nevieme, ako bude financovaný rezort v júni 2020. Keďže zdravotné poisťovne nám jasne deklarujú, že už v júni nebudú mať peniaze na to, aby nemocnice mohli byť adekvátne zaplatené za poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Opakovane na to upozorňujeme, pretože, keď príde jún, už môže byť neskoro," podotkol Petko.

"Minister zdravotníctva Marek Krajčí aktívne a s plnou vážnosťou situáciu zodpovedne rieši. O potrebe dofinancovania sektora už prebehlo niekoľko rokovaní, takisto aj na úrovni ministrov zdravotníctva a financií, tiež za účasti zdravotných poisťovní. Aj vzhľadom na výnimočnú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 situáciu dôsledne monitorujeme a riešime. Našou snahou je získať pre rezort toľko peňazí, koľko reálne potrebuje. S cieľom zabezpečenia kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov a zabezpečenia kvalitných podmienok lekárom, sestrám a ďalším zdravotníckym pracovníkom na ich prácu. Po uzavretí rokovaní o financovaní sektora budeme následne komplexne informovať. Zároveň dodávame, že ministerstvo zdravotníctva do rokovaní poskytovateľov a zdravotných poisťovní nevstupuje," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.