Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Martin Klus podporil vstup krajín západného Balkánu a Ukrajiny do EÚ

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus. Foto: TASR Jakub Kotian

Diskutéri sa na Globsecu zhodli na tom, že EÚ správne vníma krajiny západného Balkánu, Ukrajinu, Gruzínsko aj Moldavsko ako súčasť európskej rodiny.

Bratislava 3. júna (TASR) - Európska únia sa ako projekt mieru a bezpečnosti zavŕši až vstupom krajín západného Balkánu a Ukrajiny. Preto je kľúčové čím skôr zladiť pozície členských štátov ohľadom ďalšieho rozširovania Únie. Vyhlásil to v piatok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Je najvyšší čas vyslať jasný signál o európskej budúcnosti krajinám, ktoré zdieľajú naše hodnoty. O to viac, že ak chce byť Európska únia globálnym hráčom, musí byť v prvom rade rešpektovaným hráčom vo svojom bezprostrednom susedstve," povedal Klus.

Upozornil, že v opačnom prípade vyplní prázdny priestor niekto iný, kto podľa jeho slov "nemusí mať na demokraciu či dodržiavanie medzinárodného práva rovnaký názor".

"Musíme stavať na tom, čo nás pri rozširovacom procese spája. V princípe sa všetci zhodujeme, že rozširovanie je strategický nástroj na transformáciu a stabilizáciu nášho susedstva," uviedol Klus. Najbližším míľnikom v rozširovaní EÚ by malo podľa jeho slov byť odporúčanie EK k udeleniu kandidátskeho štatútu Ukrajine a taktiež pokrok pri otvorení prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.

Klus vystúpil v diskusnom paneli s názvom "Európska zodpovednosť v časoch krízy" spolu s podpredsedom Európskej komisie (EK) Marošom Šefčovičom, rakúskou ministerkou pre európske záležitosti a ústavu Karoline Edtstadlerovou, fínskou ministerkou pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenovou a štátnym tajomníkom španielskeho ministerstva zahraničných vecí, Európskej únie a spolupráce Pascualom Ignaciom Navarrom Ríosom.

Diskutéri sa zhodli na tom, že EÚ správne vníma krajiny západného Balkánu, Ukrajinu, Gruzínsko aj Moldavsko ako súčasť európskej rodiny. Vzhľadom na pokračujúcu ruskú agresiu a šíriacu sa kremeľskú propagandu je podľa účastníkov tejto diskusie nevyhnutné budovať dôveryhodnejší, predvídateľnejší a dynamickejší proces rozširovania EÚ.