Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na dobrovoľnú vojenskú prípravu nastúpilo 73 mužov a 21 žien

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po slávnostnom nástupe vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy a základného výcviku o tom informoval minister obrany SR Peter Gajdoš.

Martin 4. augusta (TASR) – Na dobrovoľnú vojenskú prípravu sa prihlásilo 246 záujemcov, z ktorých vybrali 108 a v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine dnes na dobrovoľnú vojenskú prípravu nastúpilo 73 mužov a 21 žien. Po slávnostnom nástupe vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy a základného výcviku o tom informoval minister obrany SR Peter Gajdoš.

"Verím, že sa nám za 11 týždňov podarí zabezpečiť plnenie úloh výcviku. Je to priorita ministerstva obrany, priorita v zmysle programového vyhlásenia vlády a vďaka poslaneckému návrhu na zvýšenie finančného ohodnotenia sa nám podarilo tento rok zabezpečiť trojnásobok do dobrovoľnej vojenskej prípravy," povedal minister obrany.

Cieľom dobrovoľnej vojenskej prípravy je podľa neho tvorba záloh. "Chceme dosiahnuť, aby sme mali kôš záloh plný, aby sme mali z čoho vyberať a doplňovať. Toto je jeden z cieľov, pretože zálohy sa tvoria v súčasnom období iba tým, že odídu profesionálni vojaci do zálohy, policajti zo zboru alebo z ostatných bezpečnostných zložiek," uviedol Gajdoš.

Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Pavel Macko doplnil, že za 11 týždňov musia záujemcovia o dobrovoľnú prípravu zvládnuť všetky základné zručnosti a praktické návyky, aby mohli byť vojakmi. "Základné ovládanie zbrane, poradovej prípravy, elementárnej taktiky, spojenia, zdravotnej prípravy a prvej pomoci. To, čo sa tu naučia, je využiteľné aj v ďalšom občianskom živote. Ak sa stane nehoda pri ceste, určite budú lepšie vybavení pomôcť, kontrolovať vlastný stres, kontrolovať situáciu na mieste. Príprava je všestranná a má oddeliť vojaka, ktorý týmto výcvikom prejde, od bežného občana," podotkol Macko.

Na dobrovoľnú vojenskú prípravu nastúpila aj učiteľka prvého stupňa Andrea Škutová z Dolného Hričova. "Prihlásila som sa asi kvôli tomu, že som to podedila po tatinovi. Len tým, že mám malé deti, tak skôr sa nedalo. Teraz bola tá správna chvíľa. Určite sa teším na prácu v teréne, streľbu a chcem si vyskúšať veci, ku ktorým sa človek ináč nedostane. Toto je splnenie si niečoho, po čom som vždy túžila," dodala Škutová.