Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matica slovenská má v Bratislave pamätnú tabuľu k 1. svetovej vojne

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Matica slovenská plánuje aj slávnostné odhalenie pamätnej tabule, a to po zlepšení situácie v kultúre a uvoľnení protiepidemiologických opatrení štátu.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Matica slovenská osadila v stredu v Bratislave pamätnú tabuľu pri príležitosti stého výročia návratu posledných slovenských príslušníkov česko-slovenských légií do vlasti z vojnovej Sibíri v roku 1920. TASR o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Grznárová.

„Ustanovizeň si tým uctila Slovákov v česko-slovenských légiách, ktorí zásadne prispeli k začatiu nového slovenského národného a demokratického života po rozpade monarchie," uviedla hovorkyňa.

Pamätnú tabuľu s menami slovenských legionárskych osobností i matičiarov nájde verejnosť na budove Eximbanky na Grösslingovej ulici, ktorá bola v minulosti sídlom Banky československých légií, známej pod názvom Legiobanka.

„Mrzí ma, že štát nevenuje dostatočnú pozornosť slovenským legionárom, ktorí nasadzovali život v boji za nový národný a demokratický štát na troskách Rakúsko-Uhorska. Bez česko-slovenských légií by slovenskí a českí politici len ťažko presvedčili mocnosti, aby sa priklonili k vzniku prvého Československa. Za vznik tejto zahraničnej odbojovej armády vďačíme predovšetkým generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi," priblížil predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

Matica slovenská plánuje aj slávnostné odhalenie pamätnej tabule, a to po zlepšení situácie v kultúre a uvoľnení protiepidemiologických opatrení štátu. Gešper pripomenul, že medzi legionármi boli aj matičiari, a to napríklad Janko Jesenský, Jozef Gregor Tajovský, Vladimír Daxner, Mikuláš Gacek, Jozef Honza-Dubnický či generál Rudolf Viest a Jozef Martin Kristín.