Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Matica slovenská si pripomína význam Memoranda národa slovenského

Na archívnej snímke predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Foto: TASR - Martin Baumann

Môžeme ho považovať za rodný list Slovenska, pripomenul Marián Gešper.

Bratislava 27. mája (TASR) - Memorandum národa slovenského patrí ku kľúčovým dokumentom národno-emancipačného procesu formovania moderného slovenského národa v 19. storočí. Pri príležitosti blížiaceho sa 160. výročia dokumentu to zdôraznili predstavitelia Matice slovenskej (MS). Predseda spolku Marián Gešper zároveň pripomenul, že memorandum malo zásadný význam nielen pre samotnú slovenskú štátnosť, ale aj pre Maticu slovenskú.

"Práve na Slovenskom národnom zhromaždení 6. a 7. júna 1861 v Turčianskom Svätom Martine zaznela ako jedna z memorandových požiadaviek založenie Matice slovenskej, čo sa splnilo v auguste 1863,“ pripomenul Gešper.

MS si výročie prijatia memoranda pripomenie spolu s mestom Martin, martinskou kultúrnou scénou a Radou národnej kultúry na dvojdňovom kultúrno-spoločenskom podujatí, ktoré sa začne v nedeľu 6. júna na martinskom Národnom cintoríne.

Memorandum národa slovenského sformovalo požiadavky na ústavné uznanie svojbytnosti slovenského národa, vznik Slovenského okolia v rámci Uhorska či zavedenie slovenčiny do úradov, súdov a škôl. "Môžeme ho považovať za rodný list Slovenska, od ktorého sa odvíjali ďalšie politicko-emancipačné dokumenty Slovákov v 19. a 20. storočí,“ pripomenul predseda MS.