Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Matičovu správu v EP podporili ôsmi slovenskí poslanci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za správu hlasovali Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel (Smer-SD). Uznesenie podporili aj Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá).

Brusel 24. júna (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok prijal správu chorvátskeho europoslanca Pedraga Matiča o sexuálnom a reprodukčnom zdraví žien a dievčat. Hlasovanie ukázalo názorové rozdelenie európskych zákonodarcov na túto tému, čo potvrdilo aj hlasovanie 14 slovenských europoslancov - ôsmi boli za, piati proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Za Matičovu správu hlasovali slovenskí poslanci z frakcie socialistov a demokratov (S&D), ktorej členom je aj Matič: Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel (Smer-SD). Uznesenie podporila aj trojica liberálnych poslancov z frakcie Obnovme Európu (RE): Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá).

Názorový rozkol v prípade tejto správy bol v slovenskej delegácii Európskej ľudovej strany (EPP), keď Matičovu správu podporili Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (SPOLU-OD), ale Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH) boli proti a rovnako proti hlasoval aj Peter Pollák (OĽaNO). Matičovu správu nepodporili ani poslanci zo skupiny Nezaradených Milan Uhrík (ĽSNS) a Miroslav Radačovský (Slovenský patriot).

Jediný zo slovenských europoslancov, ktorý sa zdržal bol Eugen Jurzyca (SaS) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Táto frakcia sa pokúsila presadiť pozmenenú podobu Matičovej správy.

Europoslankyňa Miriam Lexmann v správe pre médiá priznala, že schválenie "tejto absurdnej správy" je pre ňu a pre KDH sklamaním. Podľa nej Matičova správa presadzuje myšlienku vytvorenia nového práva – práva na potrat - a zasahuje do medzinárodných záväzkov v oblasti slobody svedomia a slobody prejavu. Pripomenula, že KDH sa dlhodobo angažovalo za jej odmietnutie, avšak alternatívne rezolúcie predložené politickými skupinami ľudovcov a konzervatívcov a reformistov nenašli v EP dostatočnú podporu.

"Ani ženy, ani spoločnosť týmto uznesením nič nezískajú. Prijatý text vážne narúša princíp subsidiarity nakoľko tieto otázky spadajú do výlučnej kompetencie členských štátov. Je pretláčanie neexistujúceho práva na potrat výdobytkom dnešnej doby? Nie, znakom civilizovanej spoločnosti je ochrana života a nie jeho znevažovanie. Znakom civilizovanej spoločnosti je sloboda prejavu i svedomia, ktoré táto správa napáda," uviedla Lexmann.

Europoslankyňa pripomenula, že len nedávno prijala petíciu takmer 300.000 Európanov, ktorí si neželajú prekračovanie kompetencií EÚ. Zasadila sa aj o mobilizáciu poslancov národných parlamentov, ktorí predsedovi EP Davidovi Sassolimu poslali nesúhlasný list k Matičovej správe. Apelovala aj na premiéra SR Eduarda Hegera, aby v tejto veci oslovil premiérov ostatných členských krajín EÚ.

Viacerí slovenskí europoslanci však vyjadrili názor, že ide o uznesenie, ktorá členským štátom nič neprikazuje, iba vysiela potrebný politický signál, že ženské práva sú ľudské práva a plnohodnotný rešpekt. Ochranu si podľa nich zaslúžia aj práva na zdravie, telesnú integritu a nediskriminačný prístup pri zdravotnej starostlivosti.