Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Matovič avizoval, že oznámi mená ministrov, v utorok však asi nie

Na snímke líder hnutia OľaNo Igor Matovič. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR

Šéf OĽaNO, ktorý je poverený zostavením vlády, už dlhšie tvrdí, že čoskoro predstaví nových členov kabinetu, doteraz to však neurobil.

Bratislava 17. marca (TASR) - Členov novej vlády zrejme líder OĽaNO Igor Matovič v utorok nepredstaví tak, ako to avizoval. Hovorca hnutia Matúš Bystriansky pre TASR uviedol, že v súčasnosti to nevyzerá tak, že by sa takáto tlačová konferencia mala počas utorka konať. Dodal však, že ak sa situácia zmení, o termíne budú včas informovať.

Matovič v pondelok (16. 3.) odovzdal kompletný zoznam mien nových ministrov prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Následne avizoval, že verejnosť o nomináciách informuje zrejme v utorok. Šéf OĽaNO, ktorý je poverený zostavením vlády, už dlhšie tvrdí, že čoskoro predstaví nových členov kabinetu, doteraz to však neurobil. Lídri budúcich koaličných hnutí a strán zatiaľ svoje nominácie nekonkretizovali. Matovič informoval len o rozdelení rezortov medzi jednotlivé hnutia a strany štvorkoalície.

Víťaz februárových parlamentných volieb OĽaNO okrem premiérskeho postu pre Matoviča získa ministerstvo financií, vnútra, zdravotníctva, pôdohospodárstva, obrany, životného prostredia a kultúry. Matovič už skôr povedal, že kandidátom na ministra zdravotníctva je Marek Krajčí.

Hnutie Sme rodina by malo obsadiť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny i ministerstvo dopravy a výstavby, okrem toho mu má pripadnúť post podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie. Predseda hnutia Boris Kollár je podľa dohody medzi partnermi nominantom na post predsedu Národnej rady SR.

SaS má mať ministerstvo školstva, zahraničných vecí a hospodárstva. Predseda SaS Richard Sulík bude ministrom hospodárstva a zároveň prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.

Za ľudí získa ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj. Pod tento rezort sa podľa Matoviča postupne presunie celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov. Má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.