Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matovič chce, aby o zahraničnej politike rozhodovala aj prezidentka

Na snímke predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Niektorí právnici podľa Matoviča hovoria, že v otázke zahraničnej politiky nejde o zásadné rozhodnutie, a preto o tom môže rozhodnúť vláda.

Bratislava 9. marca (TASR) - O závažných otázkach zahraničnej politiky by mala v čase, keď je vláda dočasne poverená, rozhodovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nutná je však na to zmena ústavy. Uviedol to líder hnutia OĽANO Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii v súvislosti s možným poskytnutím stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

"V takejto situácii, keď je padnutá vláda alebo je dočasne poverená prezidentkou, je správne, aby sme túto kompetenciu presunuli prezidentke ako vrchnej veliteľke ozbrojených síl," povedal Matovič.

Niektorí právnici podľa neho hovoria, že v otázke zahraničnej politiky nejde o zásadné rozhodnutie, a preto o tom môže rozhodnúť vláda. Ďalší poukazujú zas na to, že kompetencia rozhodovať o zahraničnopolitických otázkach na Slovensku chýba. OĽANO je presvedčené, že takéto zásadné rozhodnutie by nemala robiť len jedna inštitúcia.

Hnutie preto na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží pozmeňujúci návrh k zmene ústavy, ktorá je zaradená v programe. Matovič verí, že na schválenie sa nájde ústavná väčšina.

Čaputová ešte pred vyhlásením Matoviča povedala, že nesúhlasí s nápadom, aby ako prezidentka rozhodovala o závažných otázkach zahraničnej politiky v prípade odvolanej vlády. Dodala, že nepozná detaily návrhu.