Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: V Smere to vedeli už šesť rokov. Ale podvod to nebol

Na snímke Igor Matovič a Robert Fico Foto: TASR/Andrej Galica, Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico dnes Igora Matoviča obvinil z toho, že je daňový podvodník, ktorý s využitím bieleho koňa prepral 120.000.000 slovenských korún. Správu budeme aktualizovať.

Bratislava 5. februára (TASR/Teraz.sk) - Viacerí predstavitelia Smeru-SD poznali fakty o prevode firmy Igor Matovič – regionPRESS v roku 2008 už šesť rokov a v súkromných rozhovoroch to povedali aj Igorovi Matovičovi (OĽaNO) osobne. To však neznamená, že sa líder OĽaNO dopustil daňového podvodu. Matovič to dnes vyhlásil v reakcii na dnešné premiérove vyjadrenia, podľa ktorých je Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone.

Matovič na tlačovej konferencii pustil videozáznam z pléna parlamentu z decembra 2010, na ktorom Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) hovorí Matovičovi príbeh o podnikateľovi, ktorému sa ohlási daňová kontrola. Ten vzápätí firmu predáva. Daňový úrad ide k novému majiteľovi na kontrolu a ten vraví, že všetky doklady dal do zberu. "Ako je možné, že pred šiestimi rokmi Zmajkovičová disponovala rovnakými dôkazmi, rovnakými kópiami z trnavského daňového úradu, keď v tejto veci dnes Fico bohorovne klamal?" pýtal sa Matovič, podľa ktorého premiér používa lož ako pracovnú metódu.

"Robert Fico tvrdí, že som daňový podvodník. Je premiér, vie o tom šesť rokov, má to v šuplíku a až po tejto dobe urobí bombastickú tlačovku, že to musí zverejniť vo verejnom záujme," poznamenal.

Šéf OĽaNO-NOVA potvrdil, že doklady, ktoré dal dnes Fico médiám, sú pravdivé, aj keď je presvedčený, že legálne sa k nim dostať nemohol. "Mal som vo firme v roku 2008 daňovú kontrolu, ktorá prebiehala asi tri roky. Mám rozhodnutie ministerstva financií pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) aj Daňového riaditeľstva SR, že to bolo v súlade so zákonom, že neprišlo k žiadnemu kráteniu dane a zaplatil som všetky dane," tvrdí Matovič.

Odmieta tiež tvrdenie premiéra, že zo svojej firmy vytuneloval 122 miliónov Sk. "Tie peniaze na účte mojej živnosti boli všetky zdanené. To nie je tunelovanie. Na budúci týždeň predložím všetky doklady k tomu, ako som platil dane ako živnostník. Nemám s tým najmenší problém a dokážem, že živnostník Igor Matovič platil najväčšie dane v celom Trnavskom kraji. To je čestné podnikanie," zdôraznil.

Matovič ďalej vysvetlil, že s kupujúcim mal v roku 2008 uzavretú zmluvu o budúcej zmluve, že mu svoju živnosť predá hneď, ako skončí jej činnosť. "Medzičasom prišla daňová kontrola, ktorá tam bola už asi dva a pol roka. Kupujúci nechcel ďalej čakať, lebo hodnota pohľadávok klesala. Tak som mu to predal aj s upozornením, že prebieha daňová kontrola. A keď predávate firmu, ktorá má na účte 121 miliónov Sk, nebudeme ju predávať za jeden milión. Návrh kupujúceho bol milión Sk, k tomu sa prirátalo 121 miliónov Sk na účte," vysvetľoval opozičný poslanec. Spomenutý milión údajne dodnes nedostal.

Igor Matovič podľa svojich slov kupujúceho zaviazal, aby zachoval všetky doklady, ten ich napriek tomu dal podľa svojich slov do zberu. "Ale ak by Fico vedel, že je tam nejaký problém, už by to dávno riešil," myslí si. To, že Matovič po dvoch mesiacoch od predaja živnosti od zmluvy odstúpil, si podľa svojich slov nepamätá, ale nepovažuje to za podstatnú vec z hľadiska obvinenia z daňového podvodu, ktoré vzniesol Fico.

Dnešnú tlačovú konferenciu premiéra si vysvetľuje tým, že Smeru-SD klesajú preferencie a bojí sa, že nebude vládnuť. "A potom niekto jemu a jeho poskokom klepne po prstoch," uzavrel Matovič s tým, že ďalšie fakty ohľadom svojho podnikania v roku 2008 zverejní neskôr.

Vyhlásenie premiéra Roberta Fica


Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone. Na dnešnom brífingu to podľa TASR povedal premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého Matovič vo svojej podnikateľskej činnosti čelil viacerým podozreniam a daňovým pokutám, napríklad v súvislosti s pašovaním tlačiarenského stroja.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico .
Foto: TASR - Štefan Puškáš


"Rovnako mu hrozil rad daňových kontrol a aby sa vyhol zodpovednosti za svoje konanie, fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič–regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania tejto firmy a prepral 122 miliónov," uviedol Fico s tým, že má na to konkrétne dôkazy.

Ako tvrdí, Igorovi Matovičovi bola ohlásená jedna z daňových kontrol na 15. augusta 2008. Deň pred daňovou kontrolou mal však Matovič podľa Fica fiktívne predať svoj podnik Igor Matovič – regionPRESS bielemu koňovi Pavelovi Vandákovi za 122 miliónov slovenských korún. "Pán Vandák pracoval pre Igora Matoviča ako živnostník, avšak bol prakticky jeho zamestnancom a nikdy nemal k dispozícii takýto obnos peňazí," uviedol premiér.



Kúpna cena 122 miliónov Sk bola podľa jeho slov zaplatená tak, že 14. augusta, v deň podpisu kúpnej zmluvy, z účtu firmy Igor Matovič – regionPRESS si mal Matovič previesť 122 miliónov korún na svoj súkromný účet. "Súčasne v rámci fiktívneho prevodu odovzdáva bielemu koňovi pánovi Vandákovi celé účtovníctvo spoločnosti od rokov 1997 do roku 2008. Teda za celú dobu jej existencie," podotkol Fico. Aby bol fiktívny prevod dokonaný, 10. októbra 2008 mal Matovič na daňovom úrade oznámiť, že od zmluvy s Vandákom odstúpil.

"Výsledok bol, že mal prevedených 122 miliónov na svojom súkromnom účte, že mal úplne zlikvidované účtovníctvo za roky konania podniku Igor Matovič – regionPRESS, aby daňové úrady nemali šancu byť úspešné pri vymáhaní pokút a kontrole jeho podnikania," tvrdí Fico, podľa ktorého je toto čistý podvod, likvidácia účtovníctva a použitá metóda bieleho koňa.

Zároveň prisľúbil, že o niekoľko dní povie aj to, čo je zdrojom týchto informácií.

Premiér predložil tri dokumenty


Predseda vlády predložil novinárom ako dôkaz fotokópie zmluvy o predaji podniku, úradného záznamu a zápisnice o ústnom pojednávaní z Daňového úradu v Trnave. Informovala o tom TASR.

"Predkladáme kúpnu zmluvu, ktorá potvrdzuje cenu 122 miliónov a to, že mali byť tieto peniaze prevedené na súkromný účet," skonštatoval Fico. Zmluva má podľa jeho slov potvrdiť aj to, že priamo v nej bol kupujúci upozornený na daňovú kontrolu a že preberá celé účtovníctvo firmy za roky 1997-2008. "Predkladáme tiež výpoveď Vandáka na daňovom úrade, kde potvrdzuje, že účtovníctvo spoločnosti skončilo v zbere papiera a úradný záznam z daňového úradu potvrdzujúci, že Matovič od kúpnej zmluvy odstúpil, čím v podstate uzatvoril celý kruh," uzavrel Fico.