Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Matovič: Glváč klamal o stretnutiach s Marianom K.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Správy majú podľa Matoviča tiež dokazovať, že Glváč vedel aj o tom, že vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze mal zabezpečiť vratky pre podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) mal vedome klamať o tom, že sa s Marianom K. nestretol od roku 2012. Je tu aj podozrenie, že si mal podnikateľ dosadiť svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Tvrdí to líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý v stredu zverejnil zvyšok komunikácie medzi Glváčom a Marianom K., ktorý je v súčasnosti obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

"Glváč robil sluhu pre Mariana K.," vyhlásil Matovič. Za najhoršie považuje to, že Glváč prinajmenšom vedel o človeku Mariana K. vo vedení SIS. Tvrdí, že to vyplýva z ich údajnej komunikácie. Podnikateľ mal podpredsedovi parlamentu nahnevane písať, že niekomu o jeho dosadení hovoril. "Komu som to mal povedať? Myslíš, že je to na chválenie? To čo je zase za intrigu?" reagoval podľa Matovičových slov Glváč v správach.

Správy majú podľa Matoviča tiež dokazovať, že Glváč vedel aj o tom, že vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze mal zabezpečiť vratky pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Poukázal aj na viacero správ, ktoré majú dokazovať ich stretnutia v neskoršom období, ako Glváč priznal. Podpredseda parlamentu vyhlásil, že sa s Marianom K. stretol naposledy v roku 2012.

Komunikáciu z aplikácie Viber mali Matovičovi posunúť zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. "Nejde o niečo, čo by nebolo overené," podotkol. Matovič si myslí, že by sa správy ututlali, preto považuje za svoju úlohu ich zverejniť.

Glváč v stredu informoval, že podáva trestné oznámenie v súvislosti s vyjadreniami Matoviča na jeho adresu. Ten v utorok (22. 10.) zverejnil časť údajnej komunikácie Glváča s Marianom K. a vyhlásil, že ak Glváč neodstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu, zverejní aj zvyšok. Glváč preto opätovne vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene konali. Matovič podľa neho porušuje ústavou garantované práva, telekomunikačný zákon a dopúšťa sa trestného činu vydierania a hrubého nátlaku.

Zároveň poprel tvrdenia vyplývajúce z jeho údajnej komunikácie s Marianom K., zverejnenej Denníkom N, o tom, že si s ním mal dohadovať biznis. Články o Threeme považuje za cielenú diskreditáciu jeho osoby a strany Smer-SD. Už zverejnená komunikácia podľa neho nesedí so skutočnosťou. Tvrdí, že sa s Marianom K. nestretol od roku 2012.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) uviedol, že o medializovanej komunikácii budú v Smere-SD hovoriť a nebudú ju prehliadať. "V prípade, že je to vážne, budú aj vážne dôsledky. V prípade, že sa ukáže, že to také vážne nie je, vážne dôsledky nebudú," doplnil.