Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Matovič: Naši partneri nasadili Sputnik V ako zbraň na rozbitie vlády

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

V koalícii je už dlhšiu dobu napätie. Pnutie teraz vyvolal nákup vakcín Sputnik V, ktoré mal vyrokovať premiér s ruskou stranou.

Bratislava 3. marca (TASR) - Koaliční partneri nasadili Sputnik V ako najťažšiu zbraň na rozbitie vlastnej vlády, skonštatoval na sociálnej sieti v stredu popoludní premiér Igor Matovič (OĽANO). Uviedol to po kritike v koalícii po nákupe ruskej vakcíny a výzvach na rekonštrukciu vlády.

"Sputnikom sa zaočkujú len tí, ktorí chcú, a preto zneužívať dovoz vakcíny a moju prítomnosť na košickom letisku ako dôvod na pád vlády, je mimoriadne zvláštne," poznamenal Matovič.

Predseda vlády tvrdí, že 11 mesiacov obhajuje nepopulárne a ťažké rozhodnutia, ktorých cieľom je chrániť životy a zdravie ľudí. "Jedenásť mesiacov mi v tom opakovane pre percentá obľuby podrážajú nohy ľudia, od ktorých by som skôr očakával podporu," dodal.

V koalícii je už dlhšiu dobu napätie. Pnutie teraz vyvolal nákup vakcín Sputnik V, ktoré mal vyrokovať premiér s ruskou stranou. Za ľudí a SaS sú proti používaniu vakcíny, ktorá nemá registráciu v Európskej únii.

Za ľudí už prišla o dvoch poslancov, hrozia jej ďalšie odchody. Predsedníčka strany Veronika Remišová nevylúčila ani možnosť rozpadu vládnej koalície. Predseda SaS Richard Sulík aj Remišová hovoria o potrebe prijať zásadné rozhodnutia. Požiadavkou SaS je podľa stredajších slov Sulíka otvoriť debatu o rekonštrukcii vlády, predčasné voľby odmieta.

Predseda parlamentu a šéf koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár pozval predstaviteľov OĽANO, SaS a Za ľudí v stredu o 17.00 h do Národnej rady SR, aby si sadli za jeden stôl a diskutovali.