Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovič: Lengvarský je vzhľadom na obrovské zlyhania zrelý na výmenu

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) pred 78. zasadnutím vlády SR 4. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

I. Matovič priznal, že premiérovi už párkrát naznačil, aby V. Lengvarského z funkcie odvolal. Matovič zároveň poprel, že by bol Krajčí jeho poradcom.

Bratislava 4. mája (TASR) – Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) by súčasného ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) navrhol odvolať z funkcie. Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády, Lengvarský je vzhľadom na obrovské zlyhania zrelý na výmenu.

Matoviča mrzí, že ministerstvo zdravotníctva otáľa s realizáciou plánu obnovy v časti výstavby nových nemocníc a ich rekonštrukcie. "Pred rokom bol plán obnovy schválený, dodnes nie je nič zrealizované. Pripomína mi to veľmi podobný scenár, keď sme v septembri 2020 schválili na vláde materiál vo výške 575 miliónov eur na oddlženie nemocníc," povedal šéf rezortu financií. Ministerstvo zdravotníctva sa podľa jeho slov na to "vykašlalo, nič nerobilo a dodnes tieto zdravotnícke zariadenia nie sú oddlžené." Bol by rád, keby minister zdravotníctva začal konať.

Vymeniť Lengvarského za exministra Mareka Krajčího by sa podľa Matoviča už zrejme nedalo vzhľadom na nezhody v koalícii. Zároveň si myslí, že je to úloha premiéra. Priznal, že premiérovi už párkrát naznačil, aby Lengvarského z funkcie odvolal. Matovič zároveň poprel, že by bol Krajčí jeho poradcom.
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) počas 65. schôdze Národnej rady SR 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanec parlamentu Richard Raši (nezaradený) v utorok (3. 5.) poukázal na to, že napriek zmene ministra zdravotníctva sa v rezorte nič neudialo a naďalej ho riadia rovnakí ľudia. "Ľudia na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR verejne hovoria, že bez ohľadu na to, čo ministerstvo robí, aj tak o tom rozhoduje Krajčí s Hegerom a Matovičom," uviedol Raši.

O tom, že pri výbere nemocníc, ktoré sa postavia za peniaze z plánu obnovy, má slovo aj exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), hovorila v nedávnom rozhovore pre Denník N aj Martina Antošová, ktorá pripravuje výstavbu nemocnice v Martine. Podľa nej radí ministrovi financií a lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Priblížila, že jej viaceré zdroje naznačili, že o projektoch môže rozhodovať aj poradkyňa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) pre zdravotníctvo Helena Hlubocká, ktorá pôsobila ako Krajčího asistentka.