Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I. Matovič: Na poste lídra OĽANO si viem predstaviť aj E. Hegera

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO) počas rokovania 27. schôdze vlády SR 25. augusta 2021 v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR – Martin Baumann

Matovič neočakáva ďalšie odchody z klubu OĽANO, no ak by bola v parlamente tesná väčšina koaličných poslancov, je podľa neho možné, že by mohlo dôjsť k snahe získať si niektorých poslancov.

Bratislava 4. januára (TASR) - Líder hnutia OĽANO a vicepremiér Igor Matovič si vie na poste šéfa hnutia predstaviť niekoľkých ľudí. Premiér Eduard Heger (OĽANO) je podľa neho jedným z nich. V rozhovore pre TASR tiež uviedol, že na novembrovom sneme mu členovia vyjadrili jednoznačnú dôveru. Matovič neočakáva ďalšie odchody poslancov z klubu OĽANO. Od začiatku volebného obdobia klub opustili dvaja poslanci.

"Máme minimálne troch, štyroch ľudí, ktorým vieme bez problémov OĽANO zveriť do rúk a bude na tom ešte lepšie, ako je dnes," skonštatoval Matovič. Mená nechcel konkretizovať, no dodal, že Heger, ktorý je členom predsedníctva, je "určite jeden z nich".
Na archívnej snímke zo 17. novembra 2021 predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas snemu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pri príležitosti 10. výročia vzniku hnutia v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Matovič zdôraznil, že podporu získal v tajnom hlasovaní na sneme 17. novembra 2021. "Dostal som hlasy všetkých prítomných ľudí. Rozhodli sa, že sa budú naďalej so mnou trápiť na čele OĽANO, ja sa im trochu čudujem. Mohli si zvoliť aj lepšie, ale tak čo narobím, je to moja úloha," skonštatoval pre TASR. Nešlo o klasickú voľbu predsedu, ale o vyjadrenie podpory. Na sneme si hnutie šéfa nevolilo, keďže ho do funkcie zvolili na sneme v októbri 2019 na štyri roky.

"To, že skoro po dvoch rokoch je z 53 poslancov stále 51 a držia ako tím, je veľmi dobrý výsledok," reagoval Matovič na to, že z klubu OĽANO odišiel na jeseň Ján Krošlák a ešte predtým z klubu vylúčili Martina Čepčeka. Krošlák vtedy priblížil, že odchádza, pretože dlhodobo nesúhlasí so spôsobom a štýlom lídra OĽANO.

Matovič neočakáva ďalšie odchody z klubu OĽANO, no ak by bola v parlamente tesná väčšina koaličných poslancov, je podľa neho možné, že by mohlo dôjsť k snahe získať si niektorých poslancov. "V situácii, ak by 'mafia' videla, že zostalo len 76 alebo 77 poslancov a bolo by to o tom, že kúpme si ešte jedného alebo dvoch, určite by to urobili, hoci verím, že by to nebolo z nášho poslaneckého klubu," povedal s tým, že medzi koaličnými poslancami sú "bohužiaľ slabé charaktery".