Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Matovič nevylučuje posilnenie obranného rozpočtu

Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas rokovania 64. schôdze vlády SR v stredu 2. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na druhej stane sa podľa neho treba zamyslieť, či sme sa v obranných nákupoch vybrali správnou cestou, napríklad pri obrnených transportéroch.

Bratislava 2. marca (TASR) - Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nevylučuje posilnenie obranného rozpočtu štátu. Zdôraznil však, že nakupovať v rámci armády treba zodpovedne a efektívne. V súvislosti s vojnou na Ukrajine to uviedol po stredajšom rokovaní vlády.

"Na základe situácie, ktorú vidíme za našimi hranicami, je na mieste sa zaoberať tým, ako posilniť obranný rozpočet. Je to legitímna otázka," povedal Matovič. Na druhej stane sa podľa neho treba zamyslieť, či sme sa v obranných nákupoch vybrali správnou cestou, napríklad pri obrnených transportéroch. Podotkol, že tieto je schopný zlikvidovať aj dron, ktorý stojí zlomok ceny a môže byť efektívnejší. Prípadná diskusia sa podľa neho bude musieť týkať aj otázky, na úkor akej oblasti sa bude zvyšovať obranný rozpočet.

Na margo slovenskej politickej scény uviedol, že vojna na Ukrajine nám umožňuje lepšie roztriediť jednotlivé strany na nej. Líder Smeru-SD Robert Fico má podľa neho "na čele napísané, že bez problémov by vydal Slovensko do rúk Putina". Odvoláva sa na názory, ktoré jeho strana prezentuje. "O Republike a fašistoch ani nehovorím," podotkol líder OĽANO. Dodal, že predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa zas vždy postaví na niektorú stranu podľa prieskumov verejnej mienky.