Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Matovič vyzýva opozíciu na výberové konanie kandidáta predsedu NKÚ

Na snímke poslanec Igor Matovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Len kandidát, ktorý bude vybraný vo verejnom výberovom konaní, tak podľa Matoviča získa legitímne právo byť dôstojným kandidátom celej opozície.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Kandidát na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) by mal vzísť z verejného výberového konania, ktoré by spoločne zorganizovali zástupcovia všetkých opozičných strán. K tomuto kroku dnes predstaviteľov Ľudovej platformy opätovne vyzval predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

"Post predsedu NKÚ je kľúčový post na kontrolu hospodárnosti vynakladania verejných prostriedkov, ktoré pochádzajú z daní a odvodov aj vašich voličov. Verím, že aj vám záleží, aby za kontrolu ich používania zodpovedal človek, ktorý nebude zaviazaný žiadnej politickej strane či skupine strán," adresoval predstaviteľom Ľudovej platformy v otvorenom liste Matovič.

OĽaNO podľa neho v troch doterajších voľbách v Národnej rade (NR) SR rešpektovali dohodu s SaS a klub opakovane podporil spoločného kandidáta. "Ale tadiaľto cesta k voľbe predsedu NKÚ zjavne nevedie, keďže vládna strana si zrejme aj na tento post chce vybrať jej vyhovujúceho človeka," domnieva sa Matovič. Len kandidát, ktorý bude vybraný vo verejnom výberovom konaní, tak podľa neho získa legitímne právo byť dôstojným kandidátom celej opozície a vládny Smer-SD si nebude môcť dovoliť takého kandidáta spochybňovať.

Ľudová platforma chce navrhnúť kandidáta na post šéfa NKÚ

Ľudová platforma predstaví kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Zároveň bude trvať na tom, aby voľba v parlamente prebehla verejne. Na dnešnej tlačovej konferencii Ľudovej platformy to vyhlásil predseda Mosta - Híd Béla Bugár.

Tri strany Ľudovej platformy chcú najprv dospieť k dohode na mene kandidáta medzi sebou a následne rokovať s ďalšími opozičnými subjektami. Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša je dôležité, aby strany k dohode dospeli čo najskôr. "Pre SDKÚ-DS je dôležité, aby z ďalších rokovaní boli už konkrétne výsledky," vyhlásil.



Bugár: Situácia sa zmenila

Na otázku, prečo už neakceptujú právo SaS nominovať kandidáta opozície Bugár reagoval, že situácia sa objektívne zmenila. "SaS už nemá jedenásť poslancov, musia akceptovať, že došlo k zmene. Ale budeme rokovať aj s nimi," povedal. "Iniciatíva nemieri k tomu, aby tá, alebo oná opozičná strana bola potlačená," doplnil ho Frešo s tým, že cieľom je vyrokovať vhodného opozičného kandidáta.

Na margo výzvy Igora Matoviča, aby bol predseda NKÚ vybraný vo výberovom konaní Bugár poznamenal, že líder OĽaNO má právo na svoj názor. Osobne však nepokladá výberové konania za liek na všetko. "Má to byť kandidát opozície," reagoval líder kresťanských demokratov Ján Figeľ na otázku, či je pre strany Ľudovej platformy prijateľné vyberať z kandidátov, ktorých ako možných zástupcov opozície menoval premiér Robert Fico. "Fico povedal, že Béla Angyal je náš. No, mýliť sa je ľudské," poznamenal Béla Bugár.

Ľudová platforma bude trvať na verejnej voľbe šéfa NKÚ. "Na hru mačky s myšou v žiadnom prípade nepristúpime," vyhlásil Bugár. Aký konkrétny postup zvolia tri pravicoví strany v prípade, že Smer-SD na túto podmienku nepristúpi, zatiaľ lídri Ľudovej platformy nezverejnili.

"Chceme zintenzívniť rokovania ohľadom spoločného kandidáta na prezidenta SR," dodal Bugár. Na otázku, čo znamená "zintenzívniť" spresnil, že podľa niektorých názorov stačí, ak začnú strany riešiť túto otázku až po voľbách do VÚC. "To by už bolo neskoro," upozornil. Predseda KDH Ján Figeľ dodal, že chcú hľadať dôveryhodného kandidáta s "ľudským príbehom demokrata". O podpore nezávislého poslanca Radoslava Procházku strany Ľudovej platformy neuvažujú.

Strany Ľudovej platformy chcú v najbližších dňoch dospieť k dohode o spoločnom postupe v niektorých Vyšších územných celkoch, zverejniť ju plánujú "na budúci týždeň".

"Most - Híd podal prihlášku do Európskej ľudovej strany," informoval dnes predseda KDH Ján Figeľ s tým, že bugárovci majú v tejto otázke podporu zvyšných dvoch členov Ľudovej platformy. "Verím, že do eurovolieb bude Most - Híd súčasťou tejto politickej štruktúry," dodal Figeľ.

Všetky tri strany platformy odmietajú zákon o reorganizácii ústavného súdu. "Riešiť prebiehajúci súdny spor na Ústavnom súde SR zákonom je nemysliteľné," zdôraznil Pavol Frešo. Dôvodom, prečo Smer-SD uvažuje o legislatívnej zmene je totiž patová situácia, keď obe strany sporu ohľadom nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora námietkami zaujatosti zablokovali rozhodovanie o kauze.


SaS nevylučuje, že ľudovci uzavreli zákulisnú dohodu s Ficom

Rozhodnutie Ľudovej platformy (ĽP) vybrať svojho kandidáta na post predsedu NKÚ hodnotí strana SaS ako porušenie dohody a veľmi nešťastný príspevok Ľudovej platformy do opozičnej spolupráce. Podľa SaS to zároveň spochybňuje serióznosť rozhovorov, ktoré mienia strany Ľudovej platformy na tému NKÚ uskutočniť s ostatnými opozičnými stranami.

"Naši konzervatívni kolegovia preukázali neschopnosť dohodnúť sa na prezidentskom kandidátovi, ale trúfajú si nominovať kandidáta na predsedu NKÚ. Vyvoláva to v nás podozrenie, že konajú na základe zákulisných dohôd s Robertom Ficom," píše v tlačovom vyhlásení strany SaS, ktorá postoj ĽP nazýva kolaboráciou. Liberáli zároveň pripomínajú, že vládna strana doteraz preukázala absolútnu nechuť akceptovať na čele NKÚ predstaviteľa opozície, nominanta SaS, ktorý má všetky odborné a morálne predpoklady dodržiavať pri kontrolnej činnosti dôsledne zákon.

"Pripomína nám to situáciu pred voľbami v roku 2011, keď strany dnešnej Ľudovej platformy po nezmyselnom páde vlády uzatvorili so stranou Smer dohody a koalíciu so Smerom odmietli počas volebnej kampane až na veľký tlak verejnosti a médií," uviedli predstavitelia SaS.