Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Matovičovci chcú nový pravidelný bod schôdzí, všeobecnú rozpravu

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obyčajní navrhujú zavedenie inštitútu v novele rokovacieho poriadku.

Bratislava 16. júna (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú do programu parlamentných schôdzí zaviesť nový pravidelný bod - všeobecnú rozpravu. Zaradená by bola vždy po Hodine otázok, ktorá býva spravidla každý rokovací štvrtok o 14.00 h, a trvala by najviac dve hodiny. V programe by všeobecná rozprava chýbala len vtedy, keď za Hodinou otázok nasleduje bod interpelácie. Obyčajní navrhujú zavedenie inštitútu v novele rokovacieho poriadku.


"Navrhuje sa, aby pravidelnou súčasťou programu schôdzí národnej rady bola okrem interpelácií aj všeobecná rozprava, v rámci ktorej by sa poslancom poskytol priestor diskutovať na aktuálne spoločensko–politické témy," vysvetľujú v návrhu obyčajní. Súčasný rokovací poriadok podľa nich neumožňuje poslancom diskutovať na témy aktuálne rezonujúce v médiách a v spoločnosti. Môžu hovoriť len na témy, ktoré sú schválené v programe schôdze.

OĽaNO pripomínajú, že poslanci v súčasnosti môžu navrhnúť doplnenie nového bodu do už schváleného programu, o návrhu rozhoduje plénum hlasovaním. Návrh môže aj nemusí prejsť, závisí to od vôle väčšiny.

"Ak väčšina poslancov neodsúhlasí navrhovaný bod programu schôdze, o niektorých témach, hoci spoločensky závažných, sa nemôže na pôde zákonodarného orgánu aktuálne rokovať," upozorňujú obyčajní. Vďaka všeobecnej rozprave by sa tento problém podľa nich vyriešil. Poslanci navrhujú, aby novela bola v prípade schválenia účinná od novembra.