Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovič považuje doterajší postup pri NKKC za pochybný

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) prichádza na 72. schôdzu vlády SR 23. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

OZ NKKC opakovane deklarovalo, že si po odbornej stránke stojí za zverejnenou štúdiou a ohradilo sa voči "nepodloženým útokom".

Bratislava 24. marca (TASR) - Minister financií Igor Matovič (OĽANO) považuje doterajší postup pri plánovaní vybudovania Národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC) v Bratislave za pochybný a netransparentný. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru ministerstva financií. Reagovali tak na stredajšie (23. 3.) rozhodnutie vlády, ktorá zrušila svoje doterajšie uznesenia prijaté v roku 2020 k projektu NKKC.

"Ide o krok, ktorý podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič avizoval už koncom minulého roka. Celý proces bude realizovaný od začiatku s férovou, transparentnou verejnou súťažou," spresnili z ministerstva.

Iniciátor vzniku centra - občianske združenie (OZ) NKKC, ktorého kroky Matovič koncom minulého roka skritizoval, na stredajšie rozhodnutie pre TASR reagoval slovami, že potreba kultúrneho a kongresového centra je objektívna a potvrdená aj Útvarom hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií.

"Budeme aj naďalej hľadať všetky možnosti s vládou a ďalšími relevantnými inštitúciami, aby v Bratislave takéto centrum vzniklo," uviedli z OZ NKKC. Združenie tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora).

OZ NKKC v decembri 2021 odprezentovalo spracovanú štúdiu k projektu centra, ohodnotenú ÚHP. Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik kultúrneho a kongresového centra.

Výsledky štúdie skritizovali neúspešní uchádzači, ktorí dokument spochybnili a označili za "šitý na mieru". Reagoval aj minister financií Matovič s tým, že OZ NKKC robilo zbytočnú nadprácu a ich výber si môžu "strčiť". Vyčítal napríklad priamu previazanosť na jeden z projektov. "To sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?" vyhlásil v decembri minister.

OZ NKKC opakovane deklarovalo, že si po odbornej stránke stojí za zverejnenou štúdiou a ohradilo sa voči "nepodloženým útokom". Združenie pripomenulo, že štúdiu dali vypracovať v súlade s uznesením súčasnej vlády.