Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Matovič o reforme národných parkov: Asi sa presunie na budúci týždeň

Na snímke Igor Matovič, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sme rodina stiahne podpisy spod novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Poslanecký návrh reformy národných parkov by sa mohol zo stredajšieho rokovania vlády presunúť na budúci týždeň. Predpokladá to minister financií Igor Matovič (OĽANO). Vláda rokovanie o návrhu v stredu prerušila.

"Bude škoda, ak by sme nevyužili príležitosť a neurobili veľké reformy v nemocniciach, národných parkoch, súdoch, vo financiách alebo otázkach spravodlivosti," podotkol Matovič. Verí, že nezhody v koalícii pre reformy sú len turbulencie pred tým, než sa nadýchnu a povedia si, že zásadné reformy spravia.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil, že Sme rodina stiahne podpisy spod novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Hnutie má výhrady a pokiaľ sa jeho argumenty nezohľadnia, koalícia nemá rátať s podporou jeho 17 poslancov. Dôvodom je podľa Kollára to, že počúvali hlasy v regiónoch a že dôsledkom reformy by mohli ľudia stratiť prácu. Novela by sa mala podľa neho prijať až po tom, ako bude v národných parkoch urobená zonácia.