Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Pripravujeme plošné pretestovanie Slovenska na COVID-19

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k celoplošnému testovaniu na koronavírus v Bratislave 17. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Testovať sa bude pomocou antigénových testov, ktoré štátne hmotné rezervy objednali v objeme 13 miliónov kusov.

Bratislava 17. októbra (Teraz.sk/TASR) - Na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné. V sobotu to počas tlačovej konferencie uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

Pretestovanie Slovákov by malo prebiehať takým istým systémom ako pri voľbách. V približne 5997 volebných okrskoch sa vytvoria odberné miesta. V každom bude asi sedem ľudí, a to policajti, príslušník ozbrojených síl, miestnej štátnej správy a zdravotníci, vysvetlil premiér. Ľudia by mali na odberné miesto prísť s občianskym preukazom. Obyvatelia, ktorí žijú mimo svojho trvalého pobytu, môžu prísť na testovanie na najbližšie odberné miesto, nemusia sa presúvať do svojho bydliska. Premiér podotkol, že tam budú dopísaní do odberových zoznamov.



Ľudia by mali byť otestovaní podľa Matoviča počas dvoch víkendov. Matovič tvrdí, že testovať by sa malo v časových rozvrhoch podľa abecedného poradia obyvateľov. Malo by sa tak predísť zhromažďovaniu sa ľudí na jednom mieste. "Testovanie bude bezplatné," dodal. Zatiaľ nevedel povedať, či bude povinné alebo dobrovoľné. Matovič uviedol, že podľa predbežných názorov pediatrov by sa deti do desať rokov nemuseli testovať.

Testovať sa bude pomocou antigénových testov, ktoré štátne hmotné rezervy objednali v objeme 13 miliónov kusov. Antigénové testy zachytia infekčných ľudí, podotkol predseda vlády. Testy budú podľa premiéra stáť v priemere asi štyri eurá bez DPH za kus. "Boli tri víťazné firmy a najnižšia cena bola 3,90 eura a najvyššia 4,45 eura. Stredná cena od firmy, z ktorej je najviac testov nakúpených, je 3,95 eura," uviedol premiér.

Výhodou testu podľa Matoviča je, že sa vie veľmi rýchlo vyhodnotiť. Výsledky by mali byť známe zhruba do 15 minút. "Hlavné pretestovanie prebehne takto za dva týždne počas soboty a nedele (31. 10. – 1. 11.). Tento najbližší víkend (24. – 25. 10.) by sme chceli spustiť pilotný projekt a pretestovať najkrízovejšie okresy, ktoré na Slovensku máme, presne takým istým spôsobom, ako to bude prebiehať na celom Slovensku," uviedol Matovič. Mali by to byť okresy Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín. Ak budú interné kapacity stačiť, pôjde aj o okres Bardejov.

Matovič nechce zažiť situáciu, že sa budú stavať poľné nemocnice a bude sa rozhodovať o tom, kto má alebo nemá ísť do nemocnice. "Ak toto zvládneme, môžeme byť vzorom pre celý svet," povedal premiér. Viac informácií bude podľa neho známych v nedeľu 18. októbra, kedy sa mimoriadne zíde vláda.