Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovič prišiel doručiť demisiu prezidentke, následne si to rozmyslel

Tlačová konferencia predstaviteľov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) v Bratislave 15. decembra 2022. Na snímke minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Minister financií Igor Matovič (OĽANO) prišiel doručiť do Kancelárie prezidenta (KP) SR svoju demisiu. Napokon si to však rozmyslel. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Líder SaS a poslanec Richard Sulík vo štvrtok pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde vyhlásil, že SaS bola pripravená vyjsť v ústrety, ale tento Matovičov krok označil ako nehorázny.

Matovič vo štvrtok podvečer prišiel doručiť do KP SR demisiu. "Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu KP SR Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do KP SR," priblížil Strižinec.

Špaček vo štvrtok večer médiám uviedol, že dokumenty nepodával, ale si ich Matovič zobral z jeho rúk sám. "Môžeme to nazvať, ako chceme, ale v jednej chvíli som mal v ruke demisiu, a potom som ju zrazu nemal," priblížil. Ako podotkol, Matovič mal povedať, že si to rozmyslel a odišiel. "Počas celého aktu podávania demisie telefonoval," doplnil.

Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab odmietol, žeby Matovič vytrhol podpísanú demisiu z rúk Špačeka. "Pri vytvorení kópie a pri prinesení originálu kópie si ju pán Matovič prevzal s tým, že si svoje rozhodnutie rozmyslel," skonštatoval. Matovič odmietol, že by demisiu vytrhol z rúk pracovníka prezidentskej kancelárie. Mrzí ho komunikácia prezidentky. Priznal, že to bolo nezvyčajné. Tvrdí, že mu prišiel telefonát, ktorý ho presvedčil, aby demisiu nepodal, pretože "bojovníci sa pred mafiou neskláňajú".

Sulík vo štvrtok pred hlasovaním o vláde uviedol, že bol v poslednej minúte zavolaný premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) na stretnutie, kde mu bolo oznámené, že Matovič podá demisiu a je na ceste k prezidentke. Na poslednú chvíľu tak podľa jeho slov bol poslanecký klub SaS pripravený vyjsť v ústrety. Potom sa však stalo "niečo nehorázne", keď sa dozvedel o tom, že minister financií podal demisiu, ale následne si to rozmyslel. "Nič lepšie nedokumentuje to chaotické vládnutie, ktoré tu zažívame a obzvlášť po našom odchode," dodal Sulík s tým, že zahlasujú na pád vlády.

Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali.