Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovič sa nebojí spať u Rómov v izbe, skúsiť si to však neplánuje

Rómska osada pri obci Žehra Foto: TASR/František Iván

Počas cesty nazvanej Tour de Roma sa Igor Matovič a Alojz Hlina chystajú navštíviť osady v piatich slovenských obciach. Zvolili si Lomničku, Žehru, Hrabušice, Jarovnice a Lunik IX.

Bratislava 13. júla (TASR) - Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič tvrdí, že sa nebojí spať u Rómov v izbe.

Počas týždennej dovolenky v piatich rómskych osadách, na ktorú sa chystá s Alojzom Hlinom od pondelka 16. júla, si to vyskúšať neplánuje.

"Budeme prespávať v karavane," reagoval Matovič na otázku, či by prespal u Rómov doma, ak by mu takú možnosť ponúkli.

Počas cesty nazvanej Tour de Roma sa dvojica zákonodarcov chystá navštíviť osady v piatich slovenských obciach. Zvolili si Lomničku, Žehru, Hrabušice, Jarovnice a Lunik IX. Štyri z nich vybrali kvôli ich problematickosti a jednu preto, že je podľa nich vzorová. "Vzorová je obec Hrabušice. Spolužitie by tam malo fungovať," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR Matovič.

V osadách sa obyčajní mienia stretnúť so starostom, farárom, zástupcom školy a miestnym vajdom. Plánujú rozhovory s Rómami aj nerómami a tiež s najlepšími žiakmi. So všetkými zainteresovanými stranami chcú povečerať a rozprávať sa. Do osád sa poslanci OĽaNO nevyberú sami dvaja. Cez deň ich bude sprevádzať rómsky kolega, poslanec Peter Pollák. V noci si budú musieť poradiť sami. Matovič aj Hlina si na to trúfajú.

Hlina zdôraznil, že dovolenka v osadách nemá byť samoúčelná, má mať reálne výstupy a poznatky z nej by poslanci mohli zužitkovať pri riešení rómskej problematiky. Tá už je podľa neho skutočne vážna a dlho sa poriadne neriešila. Problém je podľa obyčajných v zlom nastavení sociálneho systému. Matovič napríklad považuje za zvrátené, keď rómski rodičia dostávajú peniaze za to, že ich deti si plnia povinnú školskú dochádzku. "Práveže by mali byť trestaní za to, že deti do školy nechodia," zdôraznil.