Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Účtovníctvo som nezničil, celé som ho odovzdal Vandákovi

Na snímke Robert Fico a Igor Matovič Foto: TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann

Líder OĽaNO dnes poprel obvinenia z daňového podvodu a vyzval premiéra Roberta Fica na verejný súboj na detektore lži.

Bratislava 10. februára (Teraz.sk/TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič dnes odmietol obvinenia, že v roku 2008 zlikvidoval svoje účtovníctvo a trvá na tom, že ho v deň podpisu zmluvy celé odovzdal Pavlovi Vandákovi. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii.

Reagoval tým na zverejnenie výpovede Pavla Vandáka, na ktorého mal Matovič previesť svoju firmu Igor Matovič – regionPress deň pred daňovou kontrolou v roku 2008.

Matovič považuje Vandákovu výpoveď za plnú rozporov, "klamstiev a lží", a preto na Vandáka podáva trestné oznámenie pre podozrenie z krivej výpovede a krivého obvinenia. Dodal, že Vandák sa v tom čase reálne zaoberal vymáhaním pohľadávok, čo podľa Matoviča nezodpovedá tomu, čo si ľudia predstavujú pod termínom "biely kôň".

"Smer-SD to prehnal. Keby bolo vo výpovedi menej podrobností, výpoveď by bola autentickejšia a reálnejšia. Jej košatosť mi potvrdzuje, že vznikla na Súmračnej (sídlo Smeru-SD, pozn. TASR). Vandák si navyše vo výpovedi odporuje. V jednej časti hovorí, že o pohľadávkach firmy nemal potuchy. Sedem riadkov pod tým je napísané, že mal vedomosť o pohľadávkach. Takáto je hodnovernosť celej výpovede, preto podávam trestné oznámenie," vysvetlil.

Matovič odmietol aj Vandákovo tvrdenie, že mu Matovič sľúbil za súčinnosť doživotnú rentu 1500 eur. "Ja si myslím, že takúto rentu bude mať po tejto výpovedi, ale nie odo mňa a bude aj vyššia. Človeku, ktorému niekto sľúbi 1500 eur mesačne, by tieto peniaze osem rokov nechýbali? Za osem rokov sú to 4 milióny korún. Až teraz si spomenul, že mu to niekto sľúbil," podotkol.

"Žiadne účtovníctvo som nikdy nezničil. V deň predaja som ho celé odovzdal pánovi Vandákovi," povedal Matovič. Vandák mu údajne po niekoľkých dňoch oznámil, že nevie účtovníctvo uskladniť. Preto od neho prevzal späť dokumenty z rokov 1997 - 2001, ktoré už podľa zákona ani nemal povinnosť uskladňovať a urobil to dobrovoľne.

Zároveň upozornil, že ak sa aj živnostník zbaví účtovníctva, alebo oň príde, nezbavuje ho to povinnosti platiť dane. "Ak dokumenty nepredloží, určí sa daň podľa pomôcok. Po kontrole v našej firme boli nejaké nálezy. Ja som bojoval, odvolával sa a všetky rozhodnutia som vyhral. Rozhodnutie podpisovali ľudia pod Petrom Kažimírom (Smer-SD), uznali, že verdikt kontrolórok nebol správny," vyhlásil.

Vyjadril sa aj k autu značky Mercedes Vito, v ktorom sa účtovníctvo prevážalo a Vandák uviedol, že ho po skončení transakcie už nevidel. "Auto parkovalo na dvore mojej starej mamy v obci Borová," povedal Matovič s tým, že tam bolo dlhodobo a videlo ho tam množstvo svedkov.

Zároveň dodal, že dane riadne zaplatil. "Zaplatil som za rok 2008, deväť mesiacov po prevode podniku, dane viac ako 15 miliónov korún," povedal Matovič. Zdôraznil, že ničenie účtovníctva živnostníka od zaplatenia daní neochráni, daňový úrad mu ich vyrubí podľa pomôcok a zvyčajne vo vyššej výške, ako by platil pôvodne.

"Fico zrejme nevie, že je logické predať svoju firmu a previesť peniaze na vlastný účet. Legálne predať svoj vlastný majetok bez dlhov, príjem zdaniť, toto je tunelovanie? Obsah slovu tunelovanie dáva Fico už osem rokov. Tunelovanie je rozkrádanie štátu na úkor voličov, predražené nákupy, nie predaj vlastného podniku a následné zdanenie príjmu. Robert Fico nie je schopný zarábať legálne, preto zo všetkého legálneho robí podvod," myslí si predseda OĽaNO-NOVA. Dodal, že daňová kontrola u neho prebiehala dva a pol roka a svoju pravdu si obhájil.

Postup premiéra Roberta Fica, aj orgánov činných v trestnom konaní voči jeho osobe považuje Matovič za účelový. Vyzval preto premiéra na "verejný súboj". "Na detektor lži, kde bude on odpovedať na moje otázky a ja na jeho," dodal Matovič s tým, že ak premiér pristúpi na túto ponuku, ponúka mu sumu 121 miliónov slovenských korún, o ktorej sa v tejto kauze hovorí.

Polícia sa kauzou zaoberá


Polícia sa zaoberá informáciami, ktoré o podnikaní opozičného politika Igora Matoviča (OĽaNO) zverejnil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Podľa stanoviska, ktoré TASR poskytlo Prezídium Policajného zboru SR 8. februára, koná vo veci od minulého týždňa.

Polícia vypočula Pavla Vandáka, na ktorého mal Matovič previesť svoju firmu Igor Matovič – regionPress deň pred daňovou kontrolou v roku 2008. „V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie vo veci možného podozrenia zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ uvádza sa v stanovisku.

Bližšie informácie vzhľadom na štádium vyšetrovania nie je možné poskytnúť, doplnilo policajné prezídium.

Premiér v piatok (5.2.) na brífingu povedal, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie nelegálnej činnosti biele kone. Aby sa šéf OĽaNO vyhol v minulosti daňovej kontrole, previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, zničil účtovníctvo za celú históriu jej fungovania a prepral 122 miliónov korún, uviedol Fico. Vandák pracoval pre Matoviča ako živnostník, podľa premiéra nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí. Podľa premiéra Matovič dva mesiace po prevode firmy od zmluvy odstúpil. Šéf OĽaNO obvinenia predsedu vlády odmietol, označil ich za lož.


Procházka: Premiér vyšetruje veci, ktoré idú kompetenčne mimo jeho úrad


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vyšetruje veci, ktoré idú kompetenčne úplne mimo jeho úrad. Vyhlásil to dnes líder mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka na margo sporu medzi Ficom a šéfom OĽaNO-NOVA Igorom Matovičom.

"Robert Fico sa v roku 2006 zaviazal trpezlivo a razantne odhaľovať prípady veľkej ekonomickej kriminality a politickej korupcie tak, aby sa ľuďom vrátila dôvera v spravodlivosť a v rovnosť pred zákonom. Po ôsmich rokoch svojich vlád, ktoré viedol a v ktorých mal aj ministra vnútra, sa garant tohto sľubu niekoľko dní osobne venuje veci, ktorá by vo fungujúcom štáte bola v kompetencii Finančnej správy alebo v prípade potreby orgánov činných v trestnom konaní," odkázal Procházka.

Podľa jeho slov namiesto riešenia rabovania v zdravotníctve, stagnujúceho školstva a čoraz horšej šikany tých, ktorí tu chcú robiť, premiér vyšetruje takéto veci. "Aspoň vieme, čo on považuje za premiérske témy," dodal Procházka.

Matovič dnes oznámil, že predaj svojho podniku v roku 2008 bol riadne zdanený viac ako 15 miliónmi korún. Médiám ukázal aj príslušnú kópiu daňového priznania. Rovnako sa rozhodol podať trestné oznámenie na Pavla Vandáka za krivú výpoveď a krivé obvinenie. Odmietol tvrdenie, že by bol Vandák v skutočnosti bielym koňom.

Fica zároveň vyzval, aby išiel na detektor lži. Predseda vlády odkázal, že nebude reagovať na cirkusantské návrhy. Premiér upozornil, že Matovič nepredložil nič, čím by vyvrátil, že fiktívne predal firmu bielemu koňovi. "Ak je tu niekto, kto si svoju kariéru buduje na obviňovaní iných, dokonca na obviňovaní zo závažných trestných činov bez dôkazov a tvrdí, že on jediný je čistý, tak je silný verejný záujem vedieť, či ten, kto obviňuje bez dôkazov, aj taký život vedie," upozornil.