Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Matovič vylúčil väzby na firmu, ktorá zabezpečovala antigénové testy

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Pellegrini vyzval predsedu SŠHR Jána Rudolfa, aby odstúpil z funkcie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej firmy.

Bratislava 14. júla (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR odmieta "nabaľovanie sa" na verejných zákazkách. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla Ľubica Janíková, hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), v súvislosti s nákupom antigénových testov, ktorý realizovala Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Nákup kritizovali opoziční politici Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený) z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Janíková pripomenula, že expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) vylúčil väzby na trnavskú firmu, ktorá antigénové testy zabezpečovala.

"Jediné spojenie medzi Igorom Matovičom a predmetnou firmou je, že majú svoje bydlisko, respektíve sídlo v Trnave," uviedla Janíková v stanovisku. Podotkla, že "nabaľovanie sa" na verejných zákazkách bolo typické pre vlády Fica a Pellegriniho. "Dôkazom je celá plejáda ich nominantov, ktorí sa dnes navzájom udávajú a sedia obvinení v kolúznej väzbe," dodala.

"Pánovi Ficovi a Pellegrinimu treba pripomenúť bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv, pána Kičuru, ktorý mal svoj pochybný poklad uložený v zlatých tehličkách a dnes je trestne stíhaný. Obom odporúčame, aby spolupracovali s políciou pri odhaľovaní trestnej činnosti svojich nominantov," dodala hovorkyňa v stanovisku.

Pellegrini vyzval predsedu SŠHR Jána Rudolfa, aby odstúpil z funkcie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej firmy. Urobil tak po rozhodnutí ÚVO, že pri jednom nákupe testov SŠHR porušila princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. SŠHR sa odvolala, rozhodnutie teda nie je právoplatné. Zároveň Pellegrini vyzval na odchod z funkcie ministra financií Matoviča.

Smer-SD chce vidieť účtovníctvo trnavskej firmy Eurolab Lambda, od ktorej vláda nakupovala antigénové testy. Hovorí o podozreniach, že vláda nenakúpila testy priamo od juhokórejskej firmy, od ktorej ich kupovala trnavská firma, len preto, lebo by sa pritom "nenabalila". Predseda strany Fico zdôraznil, že vedenie trnavskej firmy je napojené na predstaviteľov vlády - na ministra financií Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).