Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Matovič: Koaličná dohoda hovorí aj o rozdelení postov vo vláde

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) pred rokovaním 29. schôdze vlády SR 8. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Koaličnú dohodu sme neuzatvárali nato, aby sa menila, ak dôjde k situácii, že niektorej politickej strane prestane vyhovovať, zdôraznil minister financií.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Naďalej platí koaličná dohoda. V súvislosti s odchodom časti poslancov Za ľudí do klubu SaS a otázkami okolo možného prerozdelenia ministerských mandátov z toho vyplývajúcich to pred rokovaním vlády zdôraznil minister financií SR a líder OĽANO Igor Matovič.

"V koaličnej dohode sú všetky odpovede aj na otázky týkajúce sa rozdelenia mandátov vo vláde,“ povedal. Je presvedčený, že dohody musia platiť nielen vtedy, "keď nám to vyhovuje, ale aj vtedy, ak sa pôvodná situácia zmení a už to nie je podľa našich predstáv". "Koaličnú dohodu sme neuzatvárali nato, aby sa menila, ak dôjde k situácii, že niektorej politickej strane prestane vyhovovať,“ zdôraznil. Prípadné snahy ju meniť dal do súvislosti s možnými snahami povaliť vládu.

Hnutie OĽANO v stanovisku uviedlo, že koaličná dohoda platí a v nej je všetko jasne napísané. "Ak chce nejaký koaličný partner otvárať a meniť koaličnú dohodu, svoju požiadavku musí tlmočiť tam, kam sa to patrí - na koaličnej rade," uviedol pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Prioritou pre Matoviča a OĽANO je udržať koalíciu a jej mandát. Na otázku, či by chcel, aby sa Veronika Remišová (Za ľudí) v tejto situácii vrátila do OĽANO, Matovič povedal, že Remišová z OĽANO nikdy reálne nevystúpila. "Ona pobudla niekde inde, zablúdila a možno sa niekedy vráti," povedal.

Poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS. Oficiálne to oznámili v stredu. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.