Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovičovci chcú zrušiť 50-percentné kvórum pre platnosť referenda

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na ochranu toho, aby referendum nebolo každý mesiac ani o akejkoľvek otázke, slúži podľa lídra obyčajných Igora Matoviča počet podpisov, ktoré sú potrebné na to, aby bolo vyhlásené.

Bratislava 31. mája (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú zrušiť 50-percentné kvórum pre platnosť referenda.

Navrhujú to v novele ústavy, ktorú predkladajú do parlamentu. Národná rada SR by sa ňou mala zaoberať na júnovej schôdzi. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v parlamente líder obyčajných Igor Matovič.

"Ak hovoríme, že nám záleží na tom, aby zaznel hlas verejnosti, aby ľudia mali prístup k veciam verejným, aby mohli ovplyvňovať veci verejné, tak práve zrušenie minimálnej účasti pri referende je cestou k realizácii týchto sľubov," povedal. Vo Švajčiarsku takýto systém podľa jeho slov funguje už roky. "A práve neexistencia nejakej minimálnej účasti na referende burcuje ľudí, aby mali záujem o veci verejné," zdôraznil.

Matovičovcom sa nepozdáva, že v parlamentných voľbách nie je žiadne kvórum a výsledky sú platné, aj keď príde k urnám len 20 percent voličov. Pri referende je to však inak. Na to, aby bolo platné, musí sa na ňom zúčastniť 50 percent zo všetkých oprávnených voličov. "Myslíme si, že ak raz nezáleží politikom na tom, koľko ľudí príde k voľbám, tak rovnako by im nemalo záležať na tom, koľko ľudí príde k referendu," povedal Matovič.

Pripomenul, že vzhľadom na kvórum bolo z doterajších siedmich referend úspešné len jedno. "Aj to veľmi tesne," poznamenal. Poslanec Miroslav Kadúc doplnil, že "účelom referenda je právo voličov spolupodieľať sa na tvorbe štátnej vôle".

Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič uviedol, že obyčajní o návrhu hovorili s poslaneckými klubmi. Či právna norma nájde podporu v iných kluboch, ešte nie je jasné. Matovič verí, že sa nájde "90 spravodlivých poslancov, ktorí budú pozerať na to, či je návrh spravodlivý, a nie na to, kto ho predkladá", a prejde. Ak nie na prvý pokus, tak neskôr. "Dúfam, že táto naša snaha nebude odignorovaná," povedal Viskupič, podľa ktorého má návrh sfunkčniť inštitútu referenda.

Matovič sa neobáva, že sa moci cez referendum chytia extrémistické skupiny. "Lebo ústava chráni inštitút referenda, základné piliere spoločnosti. Referendom nemôžete meniť základné ľudské práva, nemôžete meniť výšku daní. Neexistuje, aby teraz niekto prišiel, urobil si referendum o tom, že chce niekomu zobrať ľudské práva, alebo že by si ľudia odhlasovali, že nebudú platiť žiadne dane," vysvetlil.

Na ochranu toho, aby referendum nebolo každý mesiac ani o akejkoľvek otázke, slúži podľa Matoviča počet podpisov, ktoré sú potrebné na to, aby bolo vyhlásené. "Myslíme si, že počet podpisov je určitá ochrana pred tým, aby si malá skupina ľudí nezmyslela robiť referendá o akejkoľvek veci, ktorá má veľmi menšinovú podporu. Zohnať 350.000 podpisov je dosť slušná drina," povedal s tým, že obyčajní nechcú znížiť počet podpisov.