Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matovičovci chvália Ficovu vládu za geniálne divadlo

Igor Matovič ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ku 100 dňom vlády mu želajú, aby sa spolu so svojím kabinetom vyliečil "zo zákernej choroby neplnenia sľubov a zo zdierania poctivých obyčajných ľudí".

Bratislava 12. júla (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chvália premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za geniálne divadlo, ktoré hrá pred svojimi voličmi. Ku 100 dňom vlády mu želajú, aby sa spolu so svojím kabinetom vyliečil "zo zákernej choroby neplnenia sľubov a zo zdierania poctivých obyčajných ľudí". Na dnešnom brífingu v parlamente to povedal líder obyčajných Igor Matovič.

Podpredsedníčka Národnej rady SR za OĽaNO Erika Jurinová skonštatovala, že druhej Ficovej vláde sa počas jej prvých 100 dní darilo veľmi dobre. Jedným hlasovaním totiž podľa nej vláda zadlžila budúce generácie Slovákov, svojimi opatreniami sa chystá "ošklbať" strednú vrstvu a chudobných a schopných ľudí vo verejných funkciách nahradila svojimi posluhovačmi. "Na sto dní je to celkom slušný výkon," zhodnotila Jurinová.

Matovič tiež kritizoval opatrenia Ficovho kabinetu, ktoré podľa neho povedú k zdieraniu poctivých obyčajných ľudí. Fico podľa neho sľúbil, že jeho opatrenia sa nedotknú chudobných, no realita je iná. "Chystá sa ošklbať študentov, dohodárov, živnostníkov, dôchodcov," zdôraznil líder obyčajných, ktorý okrem iného tiež kritizuje zámer zrušiť dva dni pracovného voľna, ako zníženie výšky odvodov do 2. piliera o 60 percent.

Jurinovej prekáža, že Ficov kabinet napríklad pri zmenách v 2. pilieri "kašle na budúce generácie", ale aj to, že vláda "kradne peniaze zodpovedným ľuďom, ktorí si šetrili na svoju starobu". Skritizovala tiež situáciu okolo vedenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). "Robertovi Ficovi a jeho vláde sa podarilo pripraviť si pôdu na to, aby mohli ovládnuť RTVS," poznamenala.

Kroky vlády počas jej prvých sto dní sú podľa Jurinovej pre obyčajných ľudí sklamaním. Premiéra OĽaNO vyzývajú, "aby zabudol na populizmus a politikárčenie a začal skutočnú spoluprácu so všetkými, ktorí sú schopní a ochotní ponúkať riešenia, ktoré Slovensko potrebuje".