Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matovičovci: Odstránenie poklopov verejnej kanalizácie ako trestný čin

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Predkladatelia upozorňujú, že v dôsledku takýchto činov často dochádza k ublíženiu na zdraví, neraz ťažkému, prípadne aj k smrti.

Bratislava 5. júna (TASR) - Odstránenie poklopov verejnej kanalizácie či odstránenie krytov energetických zariadení by mohlo byť trestným činom. V novele Trestného zákona, o ktorej by mal rokovať parlament na júnovej schôdzi, to navrhujú poslanci OĽaNO Alojz Hlina a Miroslav Kadúc.

V súčasnej legislatíve im chýbajú "presne definované niektoré špecifické konania alebo činy, v ktorých dôsledku vzniká, resp. môže vzniknúť ujma na zdraví alebo majetku". Ide napríklad o spomínané odstránenie poklopov verejnej kanalizácie alebo odstránenie krytov energetických zariadení.

Predkladatelia upozorňujú, že okrem škody na majetku dochádza v dôsledku takýchto činov často k ublíženiu na zdraví, neraz ťažkému, prípadne aj k smrti. "Pričom samotné činy nie sú zodpovedajúcim spôsobom postihované, resp. nie sú alebo nemusia byť v duchu zásady žiaden trestný čin bez zákona, žiaden trest bez zákona postihované vôbec," zdôrazňujú navrhovatelia.

Trestný čin by podľa návrhu poslancov OĽaNO spočíval v konaní, keď páchateľ úmyselne odstráni alebo poškodí všeobecne prospešné zariadenie alebo jeho časť a vydá tým iného do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví alebo vydá cudzí majetok do nebezpečenstva škody.

Navrhovaná právna úprava má okrem iného za cieľ "riešiť aktuálnu situáciu, keď sa čoraz častejšie objavujú prípady odstraňovania rôznych častí všeobecne prospešných zariadení, najmä poklopov na verejnej kanalizácii".