Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Matovičovci stiahli z programu svoje dve novely Trestného zákona

Igor Matovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvou novelou chceli Obyčajní opäť zvýšiť tresty za drogy z troch rokov na štyri.

Bratislava 28. júna (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa nepokúsia presadiť svoje dve novely Trestného zákona na aktuálnej schôdzi. Právne normy dnes Igor Matovič z programu júnovej schôdze stiahol. Poslancom ich predstaví až na septembrovom zasadnutí Národnej rady (NR) SR.

Prvou novelou chceli Obyčajní opäť zvýšiť tresty za drogy z troch rokov na štyri. Tresty len nedávno znížil parlament na základe návrhu z dielne ministerstva spravodlivosti. Tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad. S týmto OĽaNO nesúhlasí a chcelo vrátiť pôvodný stav vlastnou úpravou právnej normy.

Na základe druhej úpravy Trestného zákona by mala byť každá nenávisť, ktorá viedla k spáchaniu trestného činu, trestaná rovnako. Obyčajným sa nepáči, že parlament doplnil pod osobitný motív trestné činy spáchané voči homosexuálom, ale voči ostatným sociálnym skupinám nie. Osobitným motívom sa v súčasnosti okrem iného rozumie spáchanie trestného činu z národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti alebo nenávisti z dôvodu farby pleti a pre sexuálnu orientáciu.

"Takéto nesystémové doplnenie v praxi znamená, že ak si napríklad satanista počká babičku, ktorá pôjde večer z omše a pre iné náboženské vierovyznanie jej fyzicky ublíži, bude potrestaný menej prísne ako ktorýkoľvek iný človek, ktorý fyzicky ublíži homosexuálovi, bisexuálovi alebo transsexuálovi z dôvodu jeho inej sexuálnej orientácie," argumentovalo v návrhu OĽaNO.

Podľa Obyčajných sa teda možno oprávnene pýtať, akým právom sme zákonne povýšili homosexuálov a inak sexuálne orientovaných ľudí nad ostatných.