Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Matovičovci zbytočne šíria paniku, stojí v stanovisku rezortu školstva

Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča je namieste vytvoriť transparentný model, ktorý bude finančne podporovať reálne voľnočasové aktivity a úspešné centrá voľného času.

Bratislava 26. júna (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zbytočne šíria paniku, keď tvrdia, že novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení môže zlikvidovať záujmové krúžky. V reakcii na dnešné vyjadrenia poslancov OĽaNO Igora Hraška a Jozefa Viskupiča to uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Zdôraznil, že centrá voľného času v dnešnej dobe pôsobia podľa pravidiel, ktoré z detí robia biznis a zdroj podnikania. Dôkazom tohto tvrdenia sú podľa rezortu školstva aj mnohé medializované informácie o tzv. čiernych dušiach, na ktoré prispievame financiami a pritom reálne nenavštevujú krúžky záujmovej činnosti. Ďalším dôkazom sú zriaďovatelia CVČ v malých obciach, kde evidujú tisíce detí, na ktoré požadujú financie.

Doposiaľ išlo podľa rezortu o neadresnosť, ktorú mení na priamu finančnú podporu mimoškolských voľnočasových aktivít. Súčasný stav podľa jeho slov spôsoboval to, že poznáme obec so 469 obyvateľmi, ktorá eviduje 7101 detí v krúžkoch v centrách voľného času alebo v školských strediskách záujmovej činnosti zriadených na území obce.

Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča je namieste vytvoriť transparentný model, ktorý bude finančne podporovať reálne voľnočasové aktivity a úspešné centrá voľného času. "Preto minister inicioval také zmeny, ktoré budú chrániť poctivé organizácie, kvalitné krúžky a zodpovedný prístup k hospodáreniu," uviedol hovorca Kaliňák.

Pripomenul, že rezort pripravil zmeny, ktoré upravujú podmienky pre financovanie centier voľného času. Doposiaľ CVČ mohli získavať financie na deti aj zo susedných okresov. Ministerstvo navrhuje, aby po novom mohli získavať financie na deti z okolitých obcí. "Vďaka tomu sa vytvorí chýbajúci systém a kontrola kvality reálnych krúžkov, aj kontrola, či na dieťa ide z obce 192 eur, lebo rodičia aj deti nás informujú, že tomu tak nie je," vysvetlil Kaliňák.

Dodal, že zmeny navrhované ministrom školstva Dušanom Čaplovičom zvýšia kontrolu, odstránia plytvanie, zvýšia adresnosť a peniaze presunú deťom, ktorým napokon patria. "Odmietame preto politické hlasy, ktoré ignorujú navrhované zmeny, vecne riešia problémy a do systému vnášajú zodpovednosť a spravodlivosť. Ministrovi Dušanovi Čaplovičovi ide predovšetkým o dobro detí a spokojnosť rodičov, zdôraznil Kaliňák.