Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Maturantov čakajú na budúci týždeň písomné maturity

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V utorok čaká maturantov externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré bude písať viac ako 37.000 žiakov.

Bratislava 10. marca (TASR) - Viac ako 41.000 maturantov absolvuje budúci týždeň písomné maturity. V dňoch od 14. do 17. marca si budú overovať svoje znalosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2400 žiakov so zdravotným znevýhodnením. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V utorok čaká maturantov externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré bude písať viac ako 37.000 žiakov. "Z predmetu maďarský jazyk a literatúra bude maturovať takmer 1600 rovesníkov zo stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským," spresnil rezort školstva.

O deň neskôr, v stredu, budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je povinný externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1. "Najviac maturantov sa tradične prihlásilo na anglický jazyk, spolu na všetkých troch úrovniach je to takmer 35.800 žiakov," uviedli z ministerstva školstva. V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk (1068 žiakov) a ruský jazyk (443 žiakov). Francúzsky jazyk si vybralo 14 maturantov, španielsky jazyk štyria a jeden žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka.

Nasledujúci deň, vo štvrtok, čaká vyše 5100 maturantov externý test z matematiky. "Matematiku si ako voliteľný alebo dobrovoľný predmet vybralo približne 12,5 percenta z celkového počtu maturujúcich žiakov," priblížil rezort.

Maturitný týždeň uzavrie v piatok externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry bude maturovať približne 1600 žiakov, z ukrajinského jazyka a literatúry 28 maturantov.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky (slohovej práce) z vyučovacích jazykov budú žrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko v utorok a piatok o 12.20 h.

Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 3. až 5. apríla a 12. apríla.

Výsledky žiakov z externej časti maturitnej skúšky z marcového a aprílového termínu budú pre všetky školy sprístupnené 5. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 9. – 10. mája. Ďalší náhradný termín a opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. do 8. septembra.