Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Maturanti mali na výber štyri témy na sloh: Ktorú by ste si vybrali?

Na snímke študenti počas písomných maturitných skúšok 12. marca 2019 na Strednej odbornej škole pedagogickej v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Študenti mohli písať diskusný príspevok, úvahu či rozprávanie.

Bratislava 12. marca (TASR) - Viac ako 39.500 stredoškolákov v utorok popoludní písalo písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry. Na výber mali štyri zadania.

Prvú možnosť, ktorú si mohli študenti vybrať na napísanie slohu, je téma Základný zdravotnícky výcvik by mal byť povinný. Žiaci mali vytvoriť diskusný príspevok. Druhou možnosťou bola téma Môj mikrosvet, kde mali vytvoriť umelecký opis miesta, kde žijú. Maturanti si mali možnosť vybrať aj tému Je smutné, že obeťami podvodníkov sa stávajú tí najzraniteľnejší. V tejto súvislosti mali vytvoriť úvahu. Poslednou možnosťou bolo rozprávanie na tému Ten odkaz prišiel v pravej chvíli.

1. Základný zdravotnícky výcvik by mal byť povinný
(Diskusný príspevok)

2. Môj mikrosvet
(Umelecký opis miesta, kde žijem)

3. Je smutné, že obeťami podvodníkov sa stávajú tí najzraniteľnejší
(Úvaha)

4. Ten odkaz prišiel v pravej chvíli
(Rozprávanie)


Z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra v utorok písomne maturuje takmer 1800 žiakov zo stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Aj títo žiaci mali na výber zo štyroch ponúk. Prvou je rozprávanie na tému Stalo sa to akurát cez prázdniny. Písať môžu aj slávnostný prejav na tému Stal som sa dospelým. Treťou ponukou je téma Solidarita naša každodenná, kde majú žiaci vytvoriť úvahu. Poslednou možnosťou je charakteristika na tému Boli sme spolužiaci.

Témy vyžrebovali a vyhlásili prostredníctvom internetu a Slovenského rozhlasu. Zverejnené sú na internetových stránkach rezortu školstva, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania a Centra vedecko-technických informácií SR.

Maturitný týždeň (12. - 15. 3.) absolvuje viac ako 43.100 maturantov žiakov v 706 stredných školách.