Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Mazák: Sudcom luxemburského súdu sa môže stať len komplexná osobnosť

Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SR je povinná nominovať dvoch kandidátov na Všeobecný súd EÚ. Jedného na pozíciu sudcu a druhého na pozíciu dodatočného sudcu Všeobecného súdu.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Sudcom na Všeobecnom súde EÚ v Luxemburgu sa môže stať len komplexná osobnosť. Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák to uviedol v reakcii na skutočnosť, že Súdnej rade oprávnené subjekty nenavrhli žiadneho uchádzača do voľby kandidáta na sudcu a dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu.

Mazák nechce hodnotiť, či na Slovensku možno nájsť vhodných kandidátov. „Neformálne som rokoval s dvomi uchádzačmi, avšak každému z nich chýbali dva, tri predpoklady, ktoré skúma poradný panel 255. Tak načo ich nominovať? Ale ide o povinnosť Slovenska, takže si k problému musíme opäť sadnúť a porozmýšľať o riešení,“ spresnil. O situácii komunikuje aj s ministerkou spravodlivosti, „ktorá rovnako hľadá vhodných kandidátov, zatiaľ tiež bez úspechu“.

Po odobrení Súdnou radou SR navrhuje kandidáta vláda. Potom sa musí podrobiť vypočutiu pred poradným panelom Rady EÚ. „Posudzuje ich mravnú pripravenosť, či 12 až 15 rokov pôsobili vo vysokej právnickej pozícii, ideálne v justičnom prostredí, a profesionálnu spôsobilosť súdiť vrátane ovládania francúzskeho jazyka, ktorý je pracovným jazykom Všeobecného súdu. Všetko je alebo sa koná totiž výlučne vo francúzštine. Spisy, porady, pojednávania, rozsudky,“ zdôraznil.

SR je povinná nominovať dvoch kandidátov na Všeobecný súd EÚ. Jedného na pozíciu sudcu a druhého na pozíciu dodatočného sudcu Všeobecného súdu. Súčasný mandát uplynie 26 národným sudcom Všeobecného súdu 31. augusta 2022. Slovensko už druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz, v rokoch 2004 až 2009 to bol Daniel Šváby. Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ sa snaží Slovensko obsadiť od septembra 2016. „Mrzí ma táto situácia, ale neviem urobiť nič iné, než vyhlásiť ďalšie voľby dvoch kandidátov na Všeobecný súd EÚ," podotkol Mazák.

Všeobecný súd EÚ je súčasťou Súdneho dvora EÚ. Funkčné obdobie sudcov je šesť rokov. Rovnako ako Súdny dvor EÚ, aj Všeobecný súd EÚ sídli v Luxemburgu.