Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Do 3. kola výberového konania na sudcov NSS sa hlási 10 uchádzačov

Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predseda Súdnej rady SR si myslí, že projekt nového súdu má našliapnuté na veľmi dobrý štart.

Bratislava 13. mája (TASR) – Do tretieho kola výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR sa prihlásilo desať uchádzačov. Vo štvrtok to uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Poznamenal, že v prvých dvoch kolách výberového procesu bolo úspešných 17 uchádzačov o pozíciu sudcu na NSS SR.

Najvyššia súdna inštancia pre správne súdnictvo má začať fungovať od 1. augusta. Obsadiť je potrebné 29 sudcovských miest. „Nepredpokladám, že by sa dosiahlo číslo 29, ale mohlo by sa dosiahnuť také číslo, ktoré by sa približovalo k 20 – 21, čo by bolo sedem senátov,“ uviedol Mazák s tým, že nový predseda NSS SR určite nadviaže na výberové konania, ktoré realizuje Súdna rada a v krátkej dobe bude nový súd plne obsadený.

Záujem sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu o absolvovanie výberového konania na NSS SR po úvodnom váhaní rastie. V druhom kole verejného vypočutia ich uspelo šesť. „Bolo to vyjadrenie odporu voči spôsobu, ktorým sa vytvára NSS SR. Prevládala predstava, že predsa celé správne kolégium NS SR, ktoré funguje veľmi dobre, malo byť prevedené na NSS SR so súhlasom týchto sudkýň a sudcov,“ zdôraznil. Niektorí podľa neho nepovažovali za príliš šťastné riešenie, že sa musia uchádzať o miesto na NSS SR, hoci už sú sudcami najvyššej súdnej inštancie.

„Časť z nich pochopila, že odpor voči takejto právnej úprave je zbytočný a že je oveľa lepšie uchopiť historickú, jedinečnú šancu a zúčastniť sa na budovaní moderného európskeho správneho súdnictva, ktoré bude predstavované v našej krajine NSS SR,“ dodal Mazák. Myslí si, že projekt nového súdu má našliapnuté na veľmi dobrý štart. Vyhlásil, že zostava dosiaľ úspešných 17 uchádzačov dáva záruku, že súd bude pôsobiť vo veľmi dobrom právnom prostredí.

„Zatiaľ to vyzerá tak, že NSS SR bude štartovať svoju činnosť za pomerne výraznej prevahy kariérnych sudkýň a sudcov,“ zdôraznil s tým, že kvalitní uchádzači mimo sudcovského stavu tvorili doteraz skôr výnimky. „Takto sme odobrili kandidatúru Zuzany Šabovej, ktorá dlhodobo pôsobila na Protimonopolnom úrade SR,“ doplnil. Pripomenul, že nároky sú vysoké a Súdna rada ich vo výberovom procese uplatňuje. Uviedol, že iba výnimočné osobnosti z nesudcovského prostredia sú schopné obsadiť pozície sudcov NSS SR.

V druhom kole verejného vypočutia uspeli na základe štvrtkového hlasovania Súdnej rady sudkyne NS SR Katarína Benczová, Petra Príbelská, Elena Berthotyová, Jana Hatalová, Monika Valašíková a Zuzana Mališová. Súdnu radu SR presvedčila aj právnička a členka Rady pre štátnu službu Zuzana Šabová i sudkyňa Jana Martinčeková.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou, ktorá je v tomto prípade výberovou komisiou, a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti i majetkových pomerov. Mazák vyhlásil už aj tretie kolo výberového konania. Verejné vypočutie v rámci tohto kola by sa malo uskutočniť 16. a 17. júna.