Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Mazák: Za tohtoročný úspech justície považujem sfunkčnenie NSS SR

Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR Jaroslav Novák

Úspechom je aj žiadne zatýkanie, až na ojedinelú výnimku, sudcov, vymenoval Mazák.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Za jeden z úspechov justície, ktorý sa podaril počas uplynulého roka, bolo vytvorenie a sfunkčnenie Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Krokom vpred bolo aj mierne zvýšenie dôveryhodnosti sudcov. Pre TASR to uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

"Z inštitucionálneho hľadiska za úspech považujem vytvorenie a sfunkčnenie NSS, tiež jemný nárast dôveryhodnosti a dobrej povesti súdov, najmä u právnických osôb. Úspechom je aj žiadne zatýkanie, až na ojedinelú výnimku, sudcov,"
vymenoval Mazák.

Za systémové pozitívum uplynulého roka považuje Mazák aj príchod desiatok nových sudcov a sudkýň, ktorí by mohli zásadným spôsobom zmeniť nazeranie politikov, verejnosti na dôveryhodnosť súdnictva, priniesť viac rešpektu k výkonu súdnej moci a presvedčiť o ich nezávislosti a nestrannosti.

"Napriek enormnému nasadeniu sa však zatiaľ nedarí meniť myslenie časti sudcov. Ich uvažovanie o tom, že všetci im ubližujú, prenasledujú, kritizujú ich, chcú si ich podriadiť, ovplyvňovať, nie je to pravda. Nemysliteľné. Na tomto poli nás čaká veľa práce, presviedčania, vzdelávania,"
dodal o plánoch na ďalší rok Mazák.