Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Mazáka vymenovali za člena výberovej komisie pre Európsku prokuratúru

Na snímke Ján Mazák. Foto: TASR - Pavol Zachar

Každý členský štát navrhuje troch kandidátov.

Bratislava 29. januára (TASR) - Rada EÚ na návrh Európskej komisie vymenovala Jána Mazáka opätovne za člena výberovej komisie pre Európsku prokuratúru na obdobie štyroch rokov. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe.

Mazák pôsobil v tejto funkcii od októbra 2018 do októbra 2022. Výberová komisia pozostáva z 12 členov. "Jedenásť členiek a členov vymenuje Rada EÚ na návrh Komisie. Jednu osobu navrhuje Európsky parlament," priblížili na webe.

Vymenovaná osoba musí byť bývalým členom Súdneho dvora a Dvora audítorov alebo bývalým národným členom Eurojustu, členom najvyšších súdnych orgánov členských štátov, prokuratúr členských štátov, prípadne uznávaným odborníkom v oblasti práva.

"Výberová komisia vydáva po náročných pohovoroch odôvodnené stanoviská o uchádzačoch na funkciu európskeho prokurátora z 22 členských štátov EÚ, na základe ktorých Rada Európskej únie vyberá a menuje európskych prokurátorov," uviedla kancelária Súdnej rady SR. Každý členský štát navrhuje troch kandidátov. Odôvodnené stanoviská nie sú pre Radu EÚ záväzné, ale ako potvrdzuje doterajšia prax, pravidelne z nich vychádza.