Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

TA3: Bugár bude presviedčať, aby zrušili amnestie. Mečiar sa nebojí

Vladimír Mečiar a Béla Bugár v TA3. Foto: screenshot TA3

Bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar prijal pozvanie TA3 na diskusiu s podpredsedom Národnej rady SR Bélom Bugárom (Most - Híd). Témou bolo zrušenie tzv. Mečiarových amnestií.

Bratislava 7. marca (TASR/Teraz.sk) - Podpredseda Národnej rady SR a predseda Mosta-Híd Béla Bugár bude presviedčať svojich koaličných partnerov Smer-SD a SNS, aby podporili zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Povedal to v dnešnej diskusii v televízii TA3 Téma dňa, v ktorej o amnestiách diskutoval s bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom. "Stačí desať hlasov a je deväťdesiatka. Budem presviedčať," povedal Bugár, ktorý vníma určité zmeny názorov na zrušenie amnestií v Smere-SD a silnejúcu spoločenskú objednávku.

Mečiar trvá na nezrušiteľnosti amnestií, ktoré udelil v roku 1998 a týkajú sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. "Ústavný súd povedal, že sú nezrušiteľné. Parlament nemá kompetenciu zrušiť amnestie," uviedol Mečiar, podľa ktorého by to mohlo skončiť na európskom súde. Sám by ale podanie nedal. "Nemusím, tu sú ľudia, ktorým záleží na právnom statuse tohto štátu," poznamenal.

Opoziční poslanci protestovali pred televíziou TA3 počas diskusie o zrušení mečiarových amnestií


Bugár Mečiarovi oponoval, amnestie sa podľa neho dajú zrušiť, ale bývalý premiér sa toho bojí. "Vy sa máte čoho báť, preto to bránite," skonštatoval. "Nemám sa čoho báť," vyhlásil Mečiar, podľa ktorého politici dnes hrajú o hlavu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a nie o jeho. "Mne sa nič nestane," poznamenal Mečiar. "Tu sa nehrá o hlavu pána Fica, ale o to, aby ľudia už konečne vedeli, čo sa stalo, aby sa to dostalo do histórie a aby sa o tom aj mladí mohli učiť, aby sa to už neopakovalo," zdôraznil Bugár. Myslí si, že zrušením by sa opäť spustilo vyšetrovanie a ukázalo by sa, kto bol do únosu a zrejme aj do Remiášovej vraždy zapojený.

Účasť SIS


Mečiar naďalej trvá na tom, že na zavlečení prezidentovho syna sa nepodieľala Slovenská informačná služba (SIS). Nevylučuje, že v SIS o tom niekto mohol vedieť. Mečiar zároveň v diskusii zaútočil tak na svedka únosu Oskara Fegyveresa, ako aj na zosnulého prezidenta SR Michala Kováča. Fegyveres podľa neho za obvinenie SIS z únosu dostal peniaze. Svoju angažovanosť na únose Mečiar naďalej odmieta, tvrdí, že o tom na rozdiel od prezidenta Kováča nevedel.



"Vedel, kedy sa to stane, aj kto to urobí. Prezident vedel, čo sme my nevedeli a nekonal," tvrdil Mečiar. "Nezmenili ste sa, na vašom mieste by som sa minimálne ospravedlnil. Hovoríte klamstvá," reagoval Bugár, ktorý sa zastal zosnulého prezidenta Kováča. Odmietol aj Mečiarovo vyjadrenie, že exprezident "ľúbil peniaze". "Ak by to bolo tak, tak by sme mu nemuseli prispievať na liečenie. Keby ľúbil peniaze, nemá problém, ako ho nemáte vy," obrátil sa na Mečiara. Bugár je presvedčený o tom, že na únose mladého Kováča sa podieľala SIS.

Pripomenul, že všetko je zadokumentované v spise. Bugár opísal, ako autá blokovali cestu a ako sa menili "siskári", spomenul telefonáty. "Nehovorte mi, že sa to nestalo. Toto sa nedá vymyslieť, nedá sa vymyslieť telefónne číslo, ktorým Lexa ako riaditeľ SIS telefonoval. Prečo nepoviete, že už by bolo amnestie načase zrušiť, nech sa vyšetruje, keď sa nemáte čoho báť?" adresoval Bugár Mečiarovi. Šéf Mosta-Híd tvrdí, že orgán patriaci pod úrad vlády, pod predsedu vlády, teda SIS, zavliekla mladého Kováča do cudziny. Mečiar podľa jeho slov amnestoval 13 "siskárov", ktorí sa na tom podieľali. Expremiér to odmieta.

Ospravedlnenie


Bugár niekoľkokrát vyzval Mečiara, aby sa ospravedlnil aj matke zavraždeného Remiáša. "Nemyslíte si pán Mečiar, že by bolo zadosťučinenie ospravedlniť sa?" apeloval Bugár. "Za čo?" odvetil Mečiar. "Za to, čo sa stalo jej synovi. Bol zabitý. Ten výbuch bol narafičený," opakoval Bugár odvolávajúc sa na dôkazy, ktoré majú viesť aj k SIS. "Nezneužívajte tragédiu tohto mladého človeka. Neboli to štátne orgány," reagoval Mečiar, podľa ktorého bola Remiášova smrť vyšetrená, páchateľ je neznámy. "Ešte povedzte, že skutok sa nestal a mňa šľak trafí," poznamenal Bugár.


Kauza technopol

Debata bývalého premiéra Vladimíra Mečiara a predsedu Mosta - Híd Bélu Bugára na tému amnestií spred 19 rokov v TA3 sa začala polemikou o kauze Technopol.

Podľa Mečiara sa v nej jednalo o podvod vo výške 280 miliónov korún a medzi štyrmi spolupáchateľmi mal byť aj syn prezidenta Michala Kováča, Michal kováč mladší. Vláda podľa neho amnestiou riešila problém s "kriminálnou činnosťou", do ktorej mal byť zapletený prezidentov syn. "Amnestia bola iba jedna," zdôraznil Mečiar, podľa ktorého bolo omylom vydané iné znenie amnestie, než pôvodne schválila vláda. Teda sa akt vydania anuloval a vydalo sa pôvodné znenie. Tento argument je dôležitý preto, lebo podľa ústavného súdu nie je možné opravovať amnestiu novou amnestiou. "My sme vedeli, že Kováč mladší bude trestne stíhaný," odmietol Mečiar, že by únos prezidentovho syna organizovala SIS. Pripustil angažovanosť niektorých osôb, napríklad Jaroslava Svěchotu, ktorého podľa vlastných slov "z celej duše nenávidel".

Naopak, Béla Bugár považuje zavlečenie prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do Rakúska za aktivitu Mečiarovej SIS. Odmietol Mečiarove slová, podľa ktorých ho o únose informoval minister vnútra a povedal, že Mečiar bol okamžite informovaný priamo z SIS. "Bolo to kvôli diskreditácii prezidenta Kováča," pripomenul Bugár dlhodobo napäté vzťahy medzi prezidentom Kováčom a premiérom Mečiarom. "Vývoj vyzeral tak, že je tu napätie a niekto ho chcel vyhrotiť," povedal.

Bugár spochybnil účasť Michala Kováča mladšieho v podvode v Technopole. Aj samotný únos podľa neho znemožnil plánované vypočutie prezidentovho syna v tejto veci. "Akoby sa niekto bál, že povie pravdu. Že nikdy nebol zamestnancom Technopolu," povedal Bugár. Dodal, že podľa jeho názoru existovali snahy ovplyvniť osoby obvinené z podvodu tak, aby vo výpovedi zatiahli do kauzy aj prezidentovho syna.