Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mediálny výbor prerokuje situáciu v Opere SND

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sólisti Opery SND kritizujú vedenie inštitúcia za zníženie počtu interných zmlúv. Personálne kroky vedenia považujú za nespravodlivé.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá sa chystá na budúcotýždňovom rokovaní prediskutovať medializovaný problém medzi sólistami Opery SND a vedením divadla priamo s oboma dotknutými stranami. Členovia výboru sa na zvolaní schôdze uzniesli na utorkovom zasadnutí.

Sólisti Opery SND kritizujú postup manažmentu, konkrétne prepúšťanie sólistov Opery SND i redukciu operných predstavení. Manažment zasa poukazuje na ekonomický motív opatrení a trend, ktorým sa uberajú moderné európske divadlá.

Členovia výboru berú na vedomie stanovisko manažmentu SND, ktoré dostali k vzniknutej situácii, nestotožňujú sa však s argumentmi a požadujú bližšie vysvetlenie opatrení i v kontexte ďalšej budúcnosti Opery SND. "Zdá sa mi, že odpovede pána riaditeľa nerešpektujú celkom realitu a ani kvalitu ľudí, ktorých sa súčasná situácia negatívne dotýka. Otázok je stále veľmi veľa, preto bude najlepšie, aby sme sa o nich porozprávali so zástupcami oboch strán na pôde tohto výboru," uviedol člen parlamentného kultúrneho výboru Robert Halák (OĽANO). Spolu s ďalšími členmi vyzval manažment SND, aby dovtedy zastavil súčasné kroky v opernej zložke.

Sólisti Opery SND kritizujú vedenie inštitúcia za zníženie počtu interných zmlúv. Personálne kroky vedenia považujú za nespravodlivé, diskriminujúce a ohrozujúce stabilitu opernej zložky SND a kvalitu jej umeleckej produkcie. Poukazujú tiež na to, že nemajú vedomosť o vízii rozvoja divadla a opery, komunikáciu vedenia považujú za nedostatočnú.

Vedenie SND argumentuje, že zníženie počtu interných sólistov súvisí s nevyhnutným ozdravným plánom inštitúcie, o ktorom s druhou stranou od začiatku otvorene komunikuje. "Sólistický ansámbel Opery SND mal pri nástupe nového vedenia 27 členov, všetkých pritom nebolo možné efektívne vyťažiť," upozornil generálny riaditeľ SND Matej Drlička. Dodal, že SND nastupuje na overený model zo zahraničia, pri ktorom si moderné európske divadlá väčšinu sólistov najímajú ako hostí. "S prepustenými sólistami chceme aj naďalej spolupracovať na základe externých zmlúv," zdôraznil Drlička. V súvislosti s výčitkou týkajúcou sa zníženia počtu operných predstavení pripomenul, že po nútenom uzatvorení historickej budovy SND prišla opera o jednu scénu, o javisko v novej budove sa navyše delí aj s Baletom SND.