Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Medicínski klauni pomáhajú detským pacientom online

Na snímke zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos, archívne foto. Foto: TASR - Marko Erd

Pri tablete sa deti striedajú podľa časového harmonogramu vo dvojici za prísneho dodržiavania protiepidemických opatrení.

Bratislava 20. februára (TASR) - Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos zostali v kontakte s detskými pacientmi aj v čase pandémie. Cestu k nim si našli online cez videohovory. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Detské oddelenie Psychiatrickej kliniky UNM má celoslovenskú spádovú oblasť a lieči tie najvážnejšie duševné poruchy detí. Občianske združenie preto nemocnici darovalo tablety, aby sa medicínski klauni mohli s deťmi spojiť.

"Prostredníctvom interaktívneho videohovoru sa môže malý pacient stretnúť a zabaviť s dvoma profesionálnymi zdravotnými klaunmi, ktorí sa mu budú približne 20 minút venovať vo vopred dohodnutom termíne," priblížila projekt Martina Dobšinská Novomestská, hovorkyňa občianskeho združenia. Stretnutia pomáhajú v liečbe detských pacientov.

Pri tablete sa deti striedajú podľa časového harmonogramu vo dvojici za prísneho dodržiavania protiepidemických opatrení. "Online klauniáda sa nezaobíde bez tradičného vybavenia, ktorým je červený nos nielen u klaunov, ale v niektorých prípadoch aj u detí. Cieleným rozhovorom si účinkujúci klauni získavajú pozornosť 'publika' a zapájajú deti do rozličných úloh, ktoré majú v drvivej väčšine humorný charakter, najmä vzhľadom na vek a osobnostný profil detí," uzavrela vedúca sestra Psychiatrickej kliniky UNM Martina Dubovcová.