Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Medzinárodná asociácia lekárov: Z Ukrajiny prišli stovky zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Zdravotníkom podľa Kurotovej pomohli opatrenia Lex Ukrajina, ktoré Slovensko prijalo, aby im uľahčilo vstup na slovenský pracovný trh.

Bratislava 2. júna (TASR) - Na Slovensko prišlo podľa Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS) niekoľko stoviek zdravotníkov z Ukrajiny, pričom mnohí aktuálne riešia uznanie vzdelania. Viac ako sto zdravotníkov umiestnili do zdravotníckych a sociálnych zariadení. Ide najmä o zubárov, gynekológov či rehabilitačných zdravotníkov.

"Vo väčšine prípadov ide o profesie, ktoré Ukrajina ako keby v súčasnosti nepotrebuje (zubári, gynekológovia, rehabilitační zdravotníci), a ktorí sa rozhodli, že pomôžu svojim pacientom na území suseda, ale sú aj takí, ktorí sa už nemajú kam vrátiť a od začiatku to berú ako nový domov," uviedla pre TASR Alona Kurotová z MALnS.

Zdravotníkom podľa Kurotovej pomohli opatrenia Lex Ukrajina, ktoré Slovensko prijalo, aby im uľahčilo vstup na slovenský pracovný trh. Stále však podľa nej ostala nedoriešená otázka na strane ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré nepozná pracovné pozície lekár stážista, sestra stážista a podobne. "Toto núti zamestnávateľov takýchto lekárov zamestnávať na formálne pozície, ktoré však na to nie sú určené a znefunkčňuje to celý, inak dobre nastavený, systém z pohľadu legislatívy. Zároveň to môže zamestnávateľom spôsobiť problémy do budúcna, a tak všetci čakajú, že sa aj tento posledný, ale podstatný legislatívny nedostatok odstráni," vysvetlila Kurotová.

Podotkla tiež, že je problém dostať ukrajinských lekárov do niektorých ambulancií ako napríklad gynekologickej či pediatrickej. "Dôvodom je hlavne taký obrovský dlhodobý nedostatok lekárov na Slovensku, že nemá kto robiť dohlaď povinný zo zákona. Okrem toho nás veľmi mrzí, že sme nezamestnali žiadneho pediatra, keďže Slovensko už dlhodobo neuznáva vzdelanie pediatrom z postsovietskych krajín," vysvetlila Kurotová s tým, že mnohí pediatri preto odchádzajú do Česka, Poľska alebo Nemecka.

Asociácia tiež kritizuje slovenskú byrokraciu, ktorá bola podľa Kurotovej vždy nastavená tak, aby celý proces prekonalo čo najmenej zdravotníkov. "O tom hovoríme už roky, ale ani COVID-19 to nezmenil. Musela prísť vojna, aby sme ukrajinským zdravotníkom aspoň pootvorili dvere. Lex Ukrajina umožnil pracovať Ukrajincom ako stážistom. Avšak nemyslelo sa na jazykovú prípravu, rovnako sa neznížili úžernícke poplatky pri uznaní vzdelania a skúškach," doplnila.