Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Medzinárodní experti OBSE budú hodnotiť parlamentné voľby na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR

Osemčlenná volebná hodnotiaca misia bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb na Slovensku z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel právneho štátu.

Bratislava 19. februára (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) prijal v stredu vedúcu volebnej hodnotiacej misie Úradu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Jillian Stirk a členov misie, ktorá bude hodnotiť parlamentné voľby na Slovensku. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Osemčlenná volebná hodnotiaca misia bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb na Slovensku z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel právneho štátu. Pozornosť bude venovať implementácii volebnej legislatívy a vyváženosti a nezávislosti mediálneho prostredia.

"Ako bývalý úradujúci predseda OBSE vysoko oceňujem dlhoročnú monitorovaciu expertízu OBSE. Výkon tejto činnosti potrebnej na upevňovanie demokratického charakteru spoločnosti bude Slovenská republika naďalej brániť a podporovať," uviedol Lajčák. Slovensko bude podľa neho naďalej aktívne spolupracovať s ODIHR na implementácii odporúčaní zameraných na skvalitnenie volebného procesu.

Misia vypracuje a do dvoch mesiacov od volieb zverejní hodnotiacu správu, súčasťou ktorej budú odporúčania ODIHR na odstránenie prípadných identifikovaných nedostatkov.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára. Kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.