Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V stredu oslavujeme Medzinárodný deň detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí organizujú rôzne inštitúcie na Slovensku početné programy pre deti. Napríklad deň otvorených dverí, zábavné, kultúrne, športové a mnohé ďalšie podujatia.

Bratislava 1. júna (TASR) - Pôvod Medzinárodného dňa detí, ktorý sa v niektorých krajinách vrátane Slovenska slávi v dnešný deň, siaha do roku 1925. V tomto roku sa totiž 1. júna konala v Ženeve prvá Svetová konferencia pre blaho detí (The World Conference for the Well-being of Children). Pre niektoré vlády na celom svete bola inšpiráciou, aby neskôr zaviedli vo svojej krajine Deň detí s cieľom upozorniť verejnosť na práva a potreby najmenších.

Zhodou okolností v rovnaký dátum, počas ktorého prebiehala ženevská konferencia, usporiadal čínsky generálny konzul v San Franciscu Festival dračích lodí na podporu čínskych sirôt. Aj táto udalosť mala podľa viacerých zdrojov podnietiť verejnosť k tomu, aby sa viac zaujímala o to, čo deti trápi.

V novembri 1949 Medzinárodná demokratická federácia žien na pamiatku masového vraždenia žien a detí v českých Lidiciach (1942) a tiež vo francúzskej obci Oradour-sur-Glane (1944) vyhlásila v Moskve 1. jún za Deň na ochranu detí. V mnohých krajinách sa začal pripomínať od roku 1950 a postupne sa stal známy ako Deň detí alebo tiež Medzinárodný deň detí – v Československu sa slávil od roku 1951.

Sviatok detí sa spája aj s dátumom 20. november. Organizácia spojených národov (OSN) v roku 1954 vyhlásila Svetový deň detí (Universal Children’s Day) a taktiež odporučila, aby každá krajina zaviedla Deň detí, ktorý bude venovaný bratstvu a porozumeniu medzi deťmi sveta, pričom sa bude vyznačovať aktivitami podporujúcimi blaho detí na celom svete. Valné zhromaždenie (VZ) OSN práve 20. novembra 1959 prijalo Deklaráciu práv dieťaťa a presne o 30 rokov neskôr bol v roku 1989 schválený aj Dohovor o právach dieťaťa. Každá krajina však napokon mala možnosť stanoviť si Deň detí podľa vlastného výberu.

V Poľsku, na Ukrajine alebo v Česku sa oslavuje 1. júna, ale napríklad v Maďarsku Deň detí vždy pripadá na poslednú májovú nedeľu. V Rakúsku a tiež v Nemecku si pripomínajú Medzinárodný deň detí 1. júna, ale aj 20. septembra.

V Turecku, ktoré ako prvá krajina na svete oficiálne zaviedla Medzinárodný deň detí, je tento deň štátnym sviatkom. V krajine polmesiaca sa oficiálne oslavuje vždy 23. apríla už od roku 1927. Zakladateľ Tureckej republiky Mustafa Kemal Atatürk ho ustanovil pri príležitosti výročia založenia Národného zhromaždenia. Tento vojvodca a štátnik bol tvorcom myšlienky, že "deti sú novým začiatkom zajtrajška". Turecko preto aj v duchu tejto idey dodnes oslavuje 23. apríla Deň národnej suverenity a Deň detí.

Na základe rezolúcie VZ OSN zo 17. septembra 2012 je 1. jún aj Svetovým dňom rodičov, aby sa zdôraznila ich dôležitá úloha v živote detí.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí organizujú rôzne inštitúcie na Slovensku početné programy pre deti. Napríklad deň otvorených dverí, zábavné, kultúrne, športové a mnohé ďalšie podujatia.