Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Medzinárodný vyšehradský fond má nového riaditeľa

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Organizáciu v roku 2000 založili štáty V4 – Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Medzinárodný vyšehradský fond so sídlom v Bratislave má nového riaditeľa. Funkcie sa ujal dlhoročný český diplomat a bývalý politik Petr Mareš. V pondelok o tom informovala samotná darcovská organizácia na sociálnej sieti Facebook.

Petr Mareš vo funkcii nahradil doterajšiu výkonnú riaditeľku Editu Bátorfiovú. Tá mu symbolicky odovzdala správu vyšehradského fondu ešte v piatok 30. júla. Marešovi sa oficiálne začalo trojročné funkčné obdobie v pondelok 2. augusta.

Šesťdesiatosemročný Mareš bol v rokoch 2002 až 2004 podpredsedom českej vlády pre výskum a vývoj, ľudské práva a ľudské zdroje. Neskôr pôsobil ako český veľvyslanec v Holandsku. Zastával aj funkciu osobitného veľvyslanca pre Východné partnerstvo. Do roku 2019 bol generálnym konzulom ČR v tureckom Istanbule.

Hlavným cieľom Medzinárodného vyšehradského fondu je podpora užšej spolupráce medzi krajinami Vyšehradskej skupiny (V4) cez spoločné kultúrne, vedecké a vzdelávacie projekty, výmenné pobyty mládeže, cezhraničnú spoluprácu a podporu turizmu. Organizáciu v roku 2000 založili štáty V4 – Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.