Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Meno vojenského ombudsmana bude známe po výberovom konaní

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Dušan Hein

Funkciu vojenského ombudsmana by mal vykonávať občan SR, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a odbornú prax najmenej desať rokov.

Bratislava 3. januára (TASR) - Meno vojenského ombudsmana bude známe po vyhlásení výsledkov výberového konania, ktoré by Ministerstvo obrany (MO) SR chcelo zrealizovať v blízkej dobe. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Funkcia vojenského ombudsmana bude obsadzovaná ako ktorékoľvek iné miesto v štátnej službe, teda na základe výberového konania s presne stanovenými odbornými kritériami," vysvetlila hovorkyňa. Vojenský ombudsman preto nebude mať ani vymedzené funkčné obdobie, svoju funkciu bude vykonávať ako štátny zamestnanec v stálej štátnej službe.

Vznik funkcie vojenského ombudsmana priniesla novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorá v januári nadobudla účinnosť. Na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy má ombudsman prešetrovať podozrenia z porušenia základných práv a slobôd profesionálnych vojakov. Podnet bude môcť podľa novely podať aj občan, ktorého služobný pomer sa skončil, a to do šiestich mesiacov odo dňa doručenia personálneho rozkazu o prepustení.

Vojenský ombudsman bude ministrovi obrany každoročne predkladať správu o činnosti za predchádzajúci rok, v ktorej uvedie svoje poznatky o dodržiavaní základných práv a slobôd profesionálnych vojakov a návrhy a odporúčania na nápravu zistených nedostatkov. Zverejniť ju má aj v komunikačných prostriedkoch Ministerstva obrany SR a médiách.

Funkciu vojenského ombudsmana by mal vykonávať občan SR, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a odbornú prax najmenej desať rokov.