Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Bukovszky chce vyskúšať pilotnú formu sčítania obyvateľstva

Na archívnej snímke László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

V prípade sčítania obyvateľov sa zber dát uskutoční od 15. februára do 31. marca 2021, zber dát v prípade sčítania domov a bytov sa začal 1. júna a bude trvať do 12. februára 2021.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Do nedele si môžu aj príslušníci národnostných menšín vyskúšať pilotnú formu samostatného elektronického sčítania, ktoré využije cenzus 2021. Na sociálnej sieti k tomu vyzýva i splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

„Pre národnosti je sčítanie kľúčové," zdôrazňuje a pripomína, že pri vstupe do samotnej aplikácie je možnosť vybrať si z rôznych jazykových mutácií. Elektronický formulár ponúka vyplnenie v maďarčine, rómčine, rusínčine, ukrajinčine, nemčine a tiež v anglickom a francúzskom jazyku. Projekt na stránke https://pilot.scitanie.sk je dostupný do 27. septembra.

„V polovici októbra plánujeme spustiť kampaň v jazykoch národnostných menšín o praktických otázkach," avizuje ďalej splnomocnenec.

V Sčítaní obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 budú môcť občania uviesť aj druhú národnosť. Bukovszky očakáva, že zmena pripravená v spolupráci so Štatistickým úradom SR môže priniesť lepšie a presnejšie údaje o menšinách.

SODB 2021 využije prvýkrát integrovanú formu. Obyvateľ sa sčíta sám – elektronicky prostredníctvom webovej aplikácie. V prípade, že nemá elektronické zariadenie, môže použiť zariadenie v kontaktnom mieste vytvorenom v každej obci. Vyplnenie dotazníku by nemalo zabrať viac ako 20 minút. Elektronický formulár doplnia údaje, ktoré integrované sčítanie využije z existujúcich administratívnych registrov. Táto forma má znížiť administratívnu záťaž a zároveň spresniť údaje.

V prípade sčítania obyvateľov sa zber dát uskutoční od 15. februára do 31. marca 2021, zber dát v prípade sčítania domov a bytov sa začal 1. júna a bude trvať do 12. februára 2021.