Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mesežnikov: Stagnácia demokracie v SR vytvorila podmienky pre korupciu

Na archívnej snímke Grigorij Mesežnikov. Foto: TASR/Michal Svítok

Veľký vplyv na vývoj demokracie mala podľa Mesežnikova vláda Smeru-SD, kde mieru koncentrácie moci v rukách jednej politickej strany v kontexte vývoja po roku 1989 označil za bezprecedentnú.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Stav demokracie na Slovensku dlhodobo stagnuje, pričom na pozadí tejto stagnácie vznikli vhodné podmienky pre rozvoj korupcie. Poukazuje na to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov v novej publikácii Slovensko po troch desaťročiach slobody.

Viac ako 30 rokov demokracie podľa neho zmenilo slovenskú spoločnosť a štát. Tvrdí, že Slovensko sa síce udržalo na demokratickej trajektórii, no v dôsledku hlboko zakoreneného klientelizmu v prostredí politických elít nedokázalo zabrániť, aby do fungovania štátnych inštitúcií prenikla korupcia. "Je nemenej nebezpečnou hrozbou pre demokraciu ako autoritárska prax," uviedol Mesežnikov.

Vývoj demokracie na Slovensku mali negatívne ovplyvniť viaceré faktory, pričom úspechy aj zlyhania majú podľa autora svojich straníckych alebo osobných pôvodcov. Jedným z najdôležitejších faktorov sú politické strany. Politológ poukazuje, že v obdobiach, keď na Slovensku vládli národno-populistické politické subjekty, sa kvalita demokracie zhoršovala alebo stagnovala. Naopak, zvyšovala sa, keď boli pri vláde programové strany. Najvyšší rating demokracie bol zaznamenaný v roku 2006.

Veľký vplyv na vývoj demokracie mala podľa Mesežnikova pretrvávajúca vláda strany Smer-SD, kde mieru koncentrácie moci v rukách jednej politickej strany v kontexte vývoja po roku 1989 označil za bezprecedentnú. Za ďalší jav, ktorým je konfrontovaná súčasná demokracia, považuje posilnenie pozícií proti systémových a protidemokratických síl, teda tzv. extrémistických strán.

Slovenská demokracia sa tak podľa Mesežnikova ocitla pred náročnou výzvou odstrániť deformácie spôsobené korupčnými praktikami s politickým krytím, obnoviť dôveru občanov vo funkčnosť demokratických inštitúcií, zabezpečiť zákonnosť a nestrannosť vyšetrovania, obžaloby a súdnych procesov.