Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Odchod Dzurindu a Mikloša naznačuje problémy v SDKÚ, tvrdí politológ

Grigorij Mesežnikov Foto: TASR/Michal Svítok

Grigorij Mesežnikov si myslí, že ukončenie členstva Dzurindu a Mikloša v strane naznačuje koniec ich politickej kariéry.

Bratislava 4. júna (TASR) - Odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS je pre stranu dosť silný úder. O to viac, že Dzurinda je zakladateľom strany. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov.

"Preferencie SDKÚ nie sú v poslednom čase vysoké, takže je tu možnosť ďalšieho poklesu," povedal Mesežnikov. Upozornil, že k oslabeniu strany príde aj v Národnej rade SR, keďže stratí dvoch poslancov. Odchod oboch mužov z hľadiska vnímania strany podľa neho hovorí o tom, že SDKÚ-DS si nevie vyriešiť svoje vnútorné problémy.

Mesežnikov si myslí, že ukončenie členstva Dzurindu a Mikloša v strane naznačuje koniec ich politickej kariéry. "Podľa mňa je málo pravdepodobné, že by sa znovu zúčastnili na nejakom novom projekte, buď založením strany alebo vlastným pričlenením k nejakej inej strane," dodal.

Dzurinda a Mikloš zvolali nadnes na 14.00 h tlačovú konferenciu, na ktorej oznámia ukončenie členstva v SDKÚ-DS. V stručnom stanovisku uviedli, že v poslednom čase sú medializované informácie o vnútorných sporoch a možných zmenách vo vedení strany a objavujú sa aj špekulácie v súvislosti s ich menami. Ďalej uviedli, že do vnútrostraníckych diskusií sa zámerne nezapájali a chceli, aby nové vedenie strany malo priestor na uplatnenie svojej vízie. "Aby sme umožnili slobodnú výmenu názorov a neboli ani zo strany vedenia, ani zo strany jeho kritikov a už vôbec nie zo strany médií vťahovaní do tohto zápasu, rozhodli sme sa k dnešnému dňu ukončiť naše členstvo v SDKÚ-DS," uviedli v stanovisku.